Hükümet YÖK Tasarısında ?orta yolu' seçti

Haber Giriş : 05 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçim meydanları dahil hemen her platformda meslek liseleri ile genel liselerin ÖSS yarışına eşit katsayı ile gidecekleri sözünü veren hükümet, bu sözünü ?kısmen' yerine getirebilecek bir düzenleme yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın taslağını tamamen değiştiren hükümet, taslaktaki ?liseler arasında hiçbir şekilde farklı katsayı uygulanmaz' maddesini de çıkardı. Konunun sadece imam hatip liseleriyle ilgili olmadığını göstermek için de ortaöğretimdeki alan sistemini değiştirme kararı aldı. Halen liselerde 7 değişik alan varken, bu alanların üniversite sınav sistemine uydurulması tercih edildi. Hükümetin tasarısı aslında meslek liselerinin ihtiyaçlarını bir ölçüde karşılayacak nitelikte. Örneğin motor bölümünde okuyan bir meslek lisesi öğrencisi bugün sadece motor öğretmenliğine gidebilirken, yeni sistemde lisesinin eşit ağırlıklı olarak kabul edilmesi halinde tüm eşit ağırlıklı fakültelere hem de ek puanla gidebilecek. Tartışmaların odağındaki İHL'nin ise sözel ve eşit ağırlıklı gruba girmesi söz konusu. Yani bundan sonra ?İmam hatipler, sözel mi olmalı, eşit ağırlıklı mı olmalı?' tartışması başlayacak. Anadolu imam hatip lisesi gibi liselerin eşit ağırlıklı yapılması planlanırken, normal İHL'lerin de eşit ağırlıklı veya daha ağır basan haliyle sözel olması bekleniyor.

Bu durumda Anadolu İHL öğrencilerinin, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, sınıf öğretmenliği gibi eşit ağırlıklı bölümlere ek puanla gitmesi ihtimali doğarken, normal İHL mezunları, Türkçe ve coğrafya öğretmenliği, gazetecilik, ilahiyat, iletişim gibi sözel alandaki fakültelere ek puanla gidebilecek. YÖK Başkanı Teziç başta olmak üzere bazı hukukçular, ÖSS düzenlemesinin Anayasa gereği YÖK'ün yetkisinde olduğunu savunuyor. Bazı hukukçular ise, ÖSS'nin kanunla düzenleneceğine atıf yaparak düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olmadığını iddia ediyor. Şimdi gözler, yarın tek gündem maddesi ile olağanüstü toplantıya çağrılan YÖK'e çevrilmiş durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber