Böyle babayiğit az bulunur vergi seçim öncesi inecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Şubat 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kurumlar vergisini yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirdiklerini hatırlatarak, "Bunu bu kadar düşürecek babayiğit az bulunur" dedi. Unakıtan, seçimden önce vergi yükünü azaltacak adımlar atacaklarını, istihdam üzerindeki yükün azaltılması için de çaba harcadıklarını bildirdi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, istihdamdaki vergi yükünün azaltılmasına yönelik düzenlemeyi 2007'de hayata geçirmeyi istediklerini bildirdi. İstanbul Mecidiyeköy'deki Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın açılışında konuşan Unakıtan, kurumlar vergisinin azaltıldığını hatırlatarak, "Bunu bu kadar düşürecek babayiğit az bulunur" dedi. Unakıtan, maliye politikalarının ekonomik politikalara paralel ve ekonomik gelişmeyi arttırıcı olması gerektiğini söyledi. Unakıtan, "Yoksa maliye politikaları ekonominin önünde taş gibi engel olur. Ben parayı alayım da mükellef ne olursa olsun anlayışıyla, bu kafayla bir yere varamayız. Biz bu anlayışta değiliz, bunun için de Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'ni açtık" diye konuştu.

SEÇİMDEN ÖNCE YETİŞECEK: İstihdamdaki vergi indirimi uygulamasına ilişkin olarak konuşan Unakıtan, "Son çalışmaları Bakan Başesgioğlu ile konuştum, çalışmaların hemen hemen sonuna gelindiğini söyledi. Sonra biz bakanlar olarak bir araya geleceğiz, TOBB ile de görüşeceğiz ve buna son şeklini vereceğiz. İstihdamdaki vergi yükünün azaltılması suretiyle Türkiye'nin rekabet gücünü arttırması şart" şeklinde konuştu. Unakıtan, uygulamanın ne zaman hayata geçirileceği yönündeki soruya, "2007'ye yetiştirmek istiyoruz. Yazı baharı yok, seçimlerden önce yetiştirmek istiyoruz" dedi.

MÜKELLEFLERİN FİKRİNİ ALIYORUZ: Bakan Unakıtan, vergiye uyum gösteren ve uymayan mükellefler olduğunu aktararak, şöyle konuştu: "Bugüne kadar uymayan mükellefler baz alınarak kaideler getirilmişti. Halbuki uymayanlar uygun hale getirilmeli. Uyanları neden uymayanlara göre düzenleyeyim. O yüzden onların ihtiyaçlarını ön plana aldık. Biz mükelleflerimize hizmet verirken, (Sizin fikirlerinize ihtiyacımız var) diyoruz. Yani kafa yapısı tersine döndü. Mükelleflerimizin paralarını alıyoruz, (Bana bir fikir ver de senin paranı nasıl alalım) diyoruz, onlar da gelip söylüyor, işimizi kolaylaştırıyorlar."

GELECEĞİNİZ İÇİN FİŞ İSTEYİN: Bakan Unakıtan, dört yılda kayıt dışı ile mücadele için, vergi dairesinin yolunu bilmeyen 170 bin kişiyi vergi dairesine getirdiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Lokantada adisyona bakmaktan çekiniyoruz. Alın şunu, Türkiye'nin geleceği, çoluğunuz çocuğunuz için FİŞ isteyin. İlle masraf yazmak için fiş almayın. Türkiye'nin potansiyeli bütçeyi rahat rahat karşılar, niye gidip borç isteyeyim, bunun faturası daha ağır oluyor, alınmayan fişlerin bedeli iki misli ödeniyor."

KURUMLAR VERGİSİNİ AZALTTIK: Kurumlar vergisinin azaltıldığını hatırlatan Unakıtan, "Bunu bu kadar düşürecek babayiğit az bulunur" dedi. Bu uygulamayla birçok yabancı şirketin artık Türkiye'de şirket kurmaya başladığını ve kar realizasyonlarını Türkiye'ye getirdiklerini belirten Bakan Unakıtan, Türkiye'nin daha önce OECD'nin en yüksek vergi ödeyen ülkelerinden biri iken, şimdi en düşük 5 ülkesi arasına girdiğini söyledi.

500 mükellefe özel vergi dairesi

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nin kurumlar vergisinin yüzde 28'ini ödeyen 500 mükellefe hizmet vereceğini, ileride bu sayıya bir 500 daha ekleyeceklerini, böylece Kurumlar Vergisinin yüzde 60'ını ödeyen kesimi kapsayacağını söyledi. Hükümetleri zamanında 50 yıldan beri kurulmak istenen Gelir İdaresi Başkanlığı'nı kurduklarını anımsatan Unakıtan, bu idare ne kadar güçlü olursa Türk ekonomisinin de güçlü olacağını, çünkü idarenin kayıt dışı ile en etkili mücadele eden kurum olduğunu kaydetti.

Mükellefin yerine kendimizi koyuyoruz

TÜRKİYE Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Hedefimiz buradaki mükellefler arasında dünyadaki ilk 100 şirkete girecek küresel oyuncuları yaratabilmek olmalı" dedi. Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu da, gelir idarelerinin dünyada klasik anlayışın dışına çıktığını belirterek, "Biz de Türkiye'de bunu savunduk, biz kendimizi mükellefin yerine, masanın öbür tarafına koyarak hareket ediyoruz. Bu yaklaşım olumlu sonuçlar doğurur" dedi. Arıoğlu, dairenin altyapısı, çalışanları ve uzman personeliyle klasik vergi dairesi olmayacağını dile getirdi.

Asgari geçim, indirimi geliyor, fiş alın ama biriktirmeyin

FİŞ toplama konusundaki bir soruya da Maliye Bakanı Kemal Unakıtan şu yanıtı verdi: "Gayet açık, 2007'de fiş biriktirilmeyecek. Ama herkes fişini faturasını alsın. Sadece vergi iadesi için biriktirmeye gerek yok. Çarşamba günü alt komisyonda görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonunda da bu Çarşamba görüşülecek. Ardından Genel Kurulda kanunlaşacak. Tekrarlıyorum; gayet açık, kimse fiş biriktirmeyecek. Çünkü asgari geçim indirimi geliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber