2017 Mayısı'nda emekli olmak istiyorum. OHAL beni etkiler mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Ocak 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2017 Mayısı'nda emekli olmak istiyorum. OHAL beni etkiler mi?

Merhabalar,
Ben 24 mayıs 1970 doğumluyum. 15 Ekim 1991 tarihinde memuriyet hayatıma başladım. 2017 mayıs ayında erken emekli olmak istiyorum. Ohal beni nasıl etkiler? Olabilir miyim? Özlük haklarım nasıl etkilenir? Başvuruyu nasıl yapmam gerekir? Kimden bilgi alabilirim? Çok teşekkür ederim

CEVAP:Sorunuz özelinde daha önce sitemizde yapmış olduğumuz değerlendirmelerimizi bu konuda sıkça öğrenilmek istenilen sorulara karşılık yinelemekteyiz.

OHAL döneminde, hizmet + yaş koşulunu taşıyanların, kendi isteğiyle emekli olmasında bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Sadece, Kurumların isteğiyle, emekliye ayrılmak isteyen memurun emekliliğe onay işlemlerinde gecikme olabilmektedir. Herhangi bir suça bulaşmamış, PKK, FETÖ ve benzeri terör örgütleriyle bir bağı bulunmayan memurun isteği ile emekli olmak istemesinde, Kurumlarca işlem yapılmasında bir gecikme olmayacağını değerlendirmekteyiz.

Yazımızda belirtilen bağlamda, Emekli olma durumunuzu, çalıştığınız Kuruma emekli olma başvurunuzu yapmak suretiyle, emeklilik işleminizi başlatabileceğinizi, emeklilik özlük haklarınızda bir olumsuzluk olmayacağını değerlendirmekteyiz..

KONU İLE İLGİLİ GENEL DEĞERLENDİRMEMİZ:

2008 yılı Ekim ayından sonra Devlet Memurlarının emeklilik sevk onaylarında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 48 hükmü esas alınmaktadır.

Bu 48 inci maddede Devlet memuru emekliliğini istediğinde, çalıştığı kurum emeklilik onay işlemini 1 AY içerisinde yapması gerekir. 1 AY içerisinde yapmadığı durumda memurun çalıştığı kurumla ilişiği kesilir. Yani yine emekli işlemi yapılacak duruma gelir.

673 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Madde 6 hükmü ile yapılmış olan değişiklikle, bu 1 AYLIK süreyi Kurumların uygulamak zorunluluğunu ortadan kaldırmış, yani OHAL süresince Kurumlar emekliliğini isteyen memurun emeklilik sevk onayını 1 AY içerisinde alma durumunda olmayacaktır.

Bu uygulama değişikliğinin FETÖ ile yapılan işlemler açısından önemli olduğunu değerlendirmekteyiz.

İLGİLİ MADDELER:

5510 Sayılı Kanun Hükmü

Kamu görevlilerinin emekliye sevk onayları

MADDE 48- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/28 md.) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olanların yaşlılık, malüllük veya vazife malüllüğü işlemleri;
...b) İstek üzerine veya yaş haddi, malüllük veya vazife malüllüğü hallerinde kamu idaresinin en yüksek amirinin,....
Özelleştirilmeleri sonucu sermayesindeki kamu payı % 50'nin altına düşen kuruluşlar ile satış veya devri yapılmış olan kuruluşlarda çalışmakta iken emekliye ayrılanlar için emekliye sevk onayı aranmaz. Birinci fıkranın (b) bendine göre emekliye ayrılmak isteyenler için her durumda, istek tarihinden itibaren bir aylık süre sonunda ilişikleri kesilmiş sayılır.

673 sayılı KHK. hükmü

Emeklilik onayları

MADDE 6- (1) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilen olağanüstü halin yürürlüğe girdiği 21/7/2016 tarihinden geçerli olmak üzere, 3 1/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 48 inci maddesinin ikinci fıkrasında emekliye sevk onayı için öngörülen bir aylık süre olağanüstü hal süresince uygulanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber