Mahalle bekçilerine polis gibi maaş ve emeklilik

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Şubat 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir zamanlar mahallelerin koruyucu ve kollayıcısı olan bekçiler sıkıntılı günler geçiriyor. Sayıları 6 binlere kadar inen bekçilerin en büyük hedefi polislerle aynı özlük haklarına sahip olmak.

Bunun için aylardır çalmadık kapı bırakmayan, 81 il temsilcisini Ankara'ya gönderen ve milletvekillerine mektup yazan bekçiler, sonunda muratlarına eriyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bekçilere polisler gibi maaş, yıpranma tazminatı ve emeklilik hakkı tanıyan düzenlemeyi gündemine aldı.

AK Parti, sayıları 6 bin 304'e düşen bekçilerin polis seviyesinde maaş ve emeklilik haklarına sahip olmasını öngören yasa teklifini hayata geçirmekte kararlı. AK Partili milletvekillerinin verdiği 3 yasa teklifi birleştirilerek bugün İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak. Tekliflere göre, çarşı ve mahalle bekçileri 'yardımcı hizmetler sınıfı'ndan çıkarılarak ,'emniyet hizmetleri sınıfı'na dahil ediliyor. Eskiden ilkokul mezunlarından bekçi olduğu için emeklilik 5. dereceden oluyordu. Şu anda aralarında çok sayıda lise ve üniversite mezunu olmasına karşın bekçiler, yine ilkokul mezunları gibi 5. dereceden emekli maaşı alabiliyor. Yasa teklifi, bekçilere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği ek göstergeden yararlanma imkanı da sunuyor. Yasa tasarısına öncülük eden AK Parti Kilis Milletvekili Veli Kaya, bekçilerin polisler gibi nöbet tuttuğunu ve ceza aldığını ancak sosyal haklarının polislerden farklı olduğunu hatırlatarak "Bu mağduriyeti gidereceğiz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber