ODTÜ Rektörü Akbulut: 'Tasarı yasalaştığında istifa edeceğim'.

Haber Giriş : 06 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in YÖK Tasarısı'nın hazırlanmasında rektörlerin katkıda bulunduğu iddiasına ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ural Akbulut tepki göstererek, tasarı yasalaştığında rektörlük görevinden istifa edeceğini bildirdi.

Bakan Çelik, tasarının görüşüleceği Milli Eğitim Komisyonu'na yaptığı tasarıyı sunuş konuşmasında, tasarının hazırlık çalışmaları sırasında Üniversitelerarası Kurul'un istediği tüm sürenin kendilerine verildiğini belirtti. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in de göreve geldikten sonra taslak üzerinde çalıştığını ve 4 maddelik yeni bir metin hazırladığını anlattı.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof.Dr. Ayhan Alkış'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la 4 saat süren bir toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan Çelik, "netice itibariyle Kurul Başkanı (YÖK'ün elinde toplanan merkezi yetkilerin üniversitelere dağıtılması, idari ve mali özerklik sağlanması lazım) dedi. Sonuçta dedik ki varılan mutabakat şu (Türkiye'de gerçek anlamda bir üniversite reformunun yapılabilmesi için mutlaka Anayasa'nın 130 ve 131'inci maddesinin değişmesi gerekiyor. O zaman (Şunu yapalım) dendi. Meslek liselerinin durumu aciliyet kesbediyorsa sınava yetişmesi gerekiyorsa bu düzenleme yapılsın, ama ardından yapılacak Anayasa değişikliği ile köklü bir reform yapılsın. Yeni kurulacak YÖK'te bu sürecin içine dahil olsun) denildi"

Komisyonda söz alan ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Akbulut şunları söyledi: "Meslek liseleri konusu ortaya çıktığında bunun zorluklar yaratacağını, bunu Rektörler Komitesi'ne götürebileceğimizi, arkadaşlarımızı ikna edebileceğimizi, yasaya gerek kalmayacağını söyledik. Sayın Başbakan'a, (Örneğin meslek liseleri kendi alanlarındaki bölümlere girebilseler sorun çözülecek, makine makineye, imam hatip ilahiyata) dedik. Bizim görevimiz o kadardı. Toplantıda da hiçbirimizin YÖK'ün yapısı ile tek kelime sarfettiğini hatırlamıyorum. Bu sonuçtan utanıyorum"

Akbulut, bu konuşmayı yaptıktan sonra komisyon toplantısını terketti.

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber