Teziç: 'Hükümet YÖK'ün mevcut kompozisyonunu tasfiye ediyor'

Haber Giriş : 06 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Genel Kurulu'nun 3 saati aşkın süredir devam eden olağanüstü toplantısı sona erdi. Teziç, toplantının ardından "Yükseköğretim Genel Kurulu'ndan Kamuoyuna Açıklama" başlığıyla hazırlanan metni okudu.

Metinde, halen yürürlükte olan katsayıların YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın uzun yıllara dayanan ortak çalışması sonucu tespit edilmiş bilimsel veriler olduğunu vurgulandı.

Meslek lisesi mezunlarının mağdur edildiği iddiasıyla ileri sürülen değişiklik önerisinin aslında "tam bir eşitsizlik doğuracağı" belirtilen metinde şöyle denildi:

"Şayet, değişiklik önerisinin arkasındaki esas amaç bir grup meslek lisesi mezununun mağduriyeti iddiasını taşıyorsa, o zaman sorgulanması gereken bu meslek liselerinin varlık gerekçesi ve işlevidir. Yapılması istenen değişikliğin doğuracağı vahim sonuçlardan biri de meslek lisesi mezunlarının pek çoğunun bilinçli olarak ve boş ümitlerle dershanelere yönlendirilecek olmalarıdır. Gözden kaçırılmaması gereken diğer bir nokta da eğitim alanları gibi akademik bir konunun puan türleriyle ilişkilendirilmiş olmasının eğitim bilimi ile bağdaştırılamayacak sığ bir yaklaşım göstergesi olduğudur. Ayrıca, tasarıda yer alan 0.80, 0.60 ve 0.45 gibi katsayıların eğitimin ölçülerinden uzak, keyfi belirlemeler olduğu da açıkça görülmektedir."

Metinde, hukuki boyutuyla incelendiğinde TBMM'ye sunulan kanun tasarısının dar kapsamlı düzenlenmiş olmasının "saklı siyasi amacı çok açık şekilde ortaya koyduğu" vurgulandı. Metinde, "Bu siyasi amaca ulaşmak için de Hükümet YÖK'ün mevcut kompozisyonunu tasfiye etmek suretiyle kendi niyet ve hedeflerine engel olarak gördüğü bir yapıyı ortadan kaldırmayı planlamaktadır" denildi.

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber