Dar giysiler ve katkı maddeli gıdalar ürtikeri arttırıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2007 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"HALK ARASINDA KURDEŞEN OLARAK BİLİNEN ÜRTİKER HASTALIĞI YILLARCA SÜREBİLİR"

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Utaş, bazı ilaçların, dar giysilerin ve katkı maddeli yiyeceklerin halk arasında "dobaz" veya "kurdeşen" olarak isimlendirilen alerjik bir deri hastalığı olan "ürtiker"i arttırdığını söyledi.

Ürtiker hastalığının kırmızı renkte, deriden kabarık döküntülerle seyreden kaşıntılı bir deri hastalığı olduğunu kaydeden Dr. Utaş, bu gibi rahatsızlıkların yıllarca sürebileceğini belirtti. Ürtiker hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Utaş, "Ürtiker, kaşıntılı kabarıklar şeklinde kendini gösterir deride birkaç saat kalır, daha sonra bunlar solmaya başlar fakat vücudun başka yerlerinde yeni döküntüler çıkmaya devam eder. Böyle süren ataklar bazı hastalarda birkaç günde veya 1 haftada düzelir. Ancak bazı hastalarda aylarca hatta yıllarca devam edebilir. 6 hafta boyunca en az haftada iki kez olmak üzere görülen, yineleyen rahatsızlıklar, ürtiker kronik olarak adlandırılır. Döküntüler, vücudun herhangi bir yerinde görülebilir ve genellikle 24 saatten önce kaybolur" dedi.

Hastalığın sürtünme ve dar giysilerle artabileceğini de kaydeden Dr. Utaş, "Sürtünme, atakları arttırabileceği için dar giysilerin giyilmemesi gerekir. Ürtikerli hastaların, içerisinde katkı maddesi bulunan hazır gıdalardan, içeceklerden uzak kalması önemlidir. Tüm hastalar yeterince uyumalı ve aşırı yorgunluktan, stresli ortamlardan sakınmalıdır. Bu gibi rahatsızlıklarda gereksiz ilaç alınmaması önemlidir. Aspirinden ve özellikle romatizma ağrılarının tedavisinde kullanılan ilaçlardan, tansiyon ilacı olarak içeren ilaçlardan sakınılması uygun olur" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber