YÖK, hukuki yoldan haklarını arayacak

Haber Giriş : 07 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM, YÖK yasa tasarısını görüşürken Yükseköğretim Genel Kurulu, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in başkanlığında olağanüstü toplandı. Hükümetin TBMM'ye sunmuş olduğu kanun tasarısının odak noktasını, "Meslek lisesi mezunları için yükseköğretime girişte kullanılacak katsayılar" olarak belirleyen Genel Kurul adına açıklama yapan Teziç, "Meslek lisesi mezunlarının mağdur edildiği iddiası ile ileri sürülen değişiklik önerisi, aslında tam bir eşitsizlik doğuracaktır. Şayet, değişiklik önerisinin arkasındaki esas amaç, bir grup meslek lisesi mezununun mağduriyeti iddiasını taşıyorsa, o zaman sorgulanması gereken, bu meslek liselerinin varlık gerekçesi ve işlevidir" dedi.

SINAV ORTAMI GERİLDİ
Yükseköğretim Genel Kurulu üyeleri, söz konusu yasa tasarısına karşı olduklarını ve tasarının çıkması halinde doğuracağı olumsuz sonuçları engellemek için de, meşru ve hukuki zeminlerde, her türlü çabayı kararlılıkla göstereceklerini açıkladılar. Açıklamada ayrıca, YÖK'ün tasfiyesine ilişkin olarak da, "Hükümet, Yükseköğretim Kurulu'nun mevcut kompozisyonunu tasfiye etmek suretiyle, kendi niyet ve hedeflerine engel olarak gördüğü bir yapıyı ortadan kaldırmayı planlamaktadır" denildi.

YÖK Başkanı Teziç, hükümetin seçim öncesi yapmış olduğu siyasi vaatlerini bir kanun konusunda gerçekleştirilmesinin doğruluğunun sorgulanması gerektiğini vurgulayarak, "Sınavlara çok kısa bir zaman kala konunun parlamentoya getirilmesinin yaratacağı olumsuzluklar, endişeler düşünülmemiştir. Yaklaşan sınav ortamında büyük bir tedirginlik var. Hükümet sınav kapısına yaklaşmakta olan öğrencilerin endişelerine bir açıklama yaparak bir an önce son vermelidir" dedi. Teziç, bir üniversite kanunu yapmanın bir kenara bırakıldığını belirterek, mecliste görüşülen tasarıya ilişkin, "Esas amaç meslek liseleri dolayısıyla imam hatip liselerinin üniversiteye girişte önünü açmak olduğu için yapılması düşünülen diğer düzenlemelere girilmemiştir" yorumunu yaptı. Katsayılarla ilgili olarak kanunla yapılacak olan düzenlemenin, teknik açıdan olduğu gibi, hukuki açıdan da isabetli olmayacağını belirten Teziç, "Yükseköğretimin hangi programlarına hangi ölçütler kullanılarak girilebileceği yetkisi Anayasa'ya göre YÖK'e aittir" dedi.

KOLTUKLARIMIZ BOŞALACAK
Teziç, meslek liseleri ile genel liselerin ayrı tutulması gerektiğini belirterek, "Meslek liselerinde verilen eğitim, öğrencileri iş hayatına yönlendirebileceği gibi, aynı zamanda mesleki ve teknik yükseköğretim programlarının alt yapısını oluşturacak bir nitelik taşımaktadır. Buna karşılık, genel lise programları, öğrencilerini yalnızca üniversiteye hazırlama niteliğindeki akademik programlardır" diye konuştu.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, "İstifa etmek gibi bir durumumuz yok koltuklarımız yasal olarak boşalıyor. Biz kalkınca doğal olarak yerlerimize yenileri oturacak" dedi. Teziç, YÖK Genel Kurulu toplantısının ardından "YÖK Genel Kurulu'ndan Kamuoyuna Açıklama'' başlığıyla açıklanan metni okudu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber