Yunanistan'a karşı Ege'de şah çektik

Genelkurmay Başkanı Akar'ın beraberinde kuvvet komutanlarıyla Kardak kayalıkları çevresine yaptığı ziyaret, "Ege'de önemli bir güç gösterisi" ve "Ege'de bir anda şah çekildi" şeklinde yorumlandı. Yunanistan'ın darbeci askerleri iade etmediği dönemdeki ziyaretle, net mesaj verildi: İhlallerinize artık müsamaha göstermeyeceğiz

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Ocak 2017 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yunanistan'a karşı Ege'de şah çektik

Kiymet Sezer

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Kardak kayalıkları çevresinde Türk karasularında gerçekleştirdiği inceleme ve denetlemeler, zamanlaması itibariyle dikkat çekti.

Ziyaret, askeri helikopterle Yunanistan'a kaçan FETÖ'cü askerlerin iadesini reddeden yargı kararının ertesinde gerçekleşti. Kardak ziyareti, aynı zamanda İngiltere Başbakanı Theresa May'in Ankara ziyaretinden bir gün sonra yapıldı. Yunanistan'ın zora soktuğu Kıbrıs çözüm müzakerelerinde kritik bir dönemeçte gerçekleşen ziyaret için 21 yıl önce yaşanan Kardak krizinin yıl dönümü tarihinin seçilmiş olması da önemli bir ayrıntı.

HASSAS BÖLGEYE 1 NUMARA ZİYARET

Yine son dönemde AB üyelik sürecinde Türkiye'nin adaylığını askıya alma çabaları da dikkate alındığında Kardak çıkarmasının önemli mesajlar içerdiği belirtiliyor. Kardak ziyareti üzerine görüşlerini aldığımız kaynaklara göre, bu ziyaretin pek çok nedeni olabilir. Ancak herkes şunda hemfikir: Hiçbir diplomatik adım rastlantı sonucu atılmaz, hiçbir zaman da birinin yaptığı diğerinin yanına kar kalmaz. Ziyarete dair dikkat edilmesi gereken en önemli görüntü, zaten hassas olan bu bölgenin TSK'nın 1 numarası tarafından gerçekleştirilmiş bir ziyaret oluşu. Havada ve denizde sık sık it dalaşlarına sahne olan bölgede Türkiye'nin güç gösterisinde bulunması çok da olağanüstü bir durum değil.

BÜTÜN KARTLAR MASADA

Ancak bunun Genelkurmay Başkanı ile yapılması, satranca piyonla başlanması gerekirken "Ege'de bir anda şah çekildi" yorumlarını beraberinde getirdi. Kaynaklar bunun önemli ve ağır mesajlar yüklü bir güç gösterisi olduğuna işaret ediyorlar. Kaynaklar, "Bu denetleme general altındaki bir rütbede de önemli karşılık bulabilecekken Genelkurmay Başkanı tarafından yapılmış olması, bütün kartları bir anda masaya açmak anlamını taşır" diyor. Kaynaklar, ziyarette bir Yunan botunun uzaklaştırılmasının da Ege Denizi'nde muhatabına göre daha güçlü olan Türkiye'nin bir kez daha bu dengeyi gösterdiğine dikkat çekiyorlar.

İHLALLERE KARŞI NET MESAJ

Kaynaklara göre, bu güç gösterisi ile Yunanistan'a verilen en önemli mesaj, "Ege'de ihlallerinize artık müsamaha

göstermeyeceğiz" oldu. Kardak kayalıkları çevresinde en üst düzeyde verilmiş bu mesajın da Yunanistan'ın Ege'deki ihlallerine karşı net bir duruş olduğu belirtiliyor. Öte yandan, son dönemde oluşturulmaya çalışılan yeni dünya düzeninde tüm ülkeler kartlarını masaya koyarken, Orgeral Akar'ın Kardak ziyareti, diplomatik bir güç gösterisi olarak da yankı buldu.

Yunanlar gelmedi

Orgeneral Akar ve kuvvet komutanlarının önceki gün gerçekleştirdiği Kardak ziyaretinin ardından bölgede sessizlik hakim. Her yıl 30 Ocak'ta Kardak kayalıklarına gelerek, 1996 yılında kriz sırasında düşen helikopterde ölen 3 Yunan askeri için anma töreni düzenleyen Yunanistan askeri birliği, bu yıl kayalıklara uğramadı. Türk sahil güvenlik ekipleri ise Kardak etrafında nöbetlerine devam etti. Olası bir sınır ihlali için Kardak'ın etrafından devriye görevi yapan 2 Türk sahil güvenlik botunun yanı sıra, bir tane de hücum botu kayalıkların etrafından kuş uçurtmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber