Bekar memur 2008'de 375 YTL vergi iadesi alacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 20:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. Komisyonda yapılan görüşmelerde ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde, 'asgari geçim indirimi' uygulanmasına ilişkin düzenleme kabul edildi. Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının, mükellefin kendisini için yüzde 50, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere ilk 2 çocuk için yüzde 7.5, diğer çocuklar için yüzde 5 olarak uygulanacak. Bakanlar Kurulu, indirim konusu yapılacak toplam tutarın, asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartıyla, asgari geçim indirimi oranlarını artırmaya ve kanuni oranına kadar indirmeye yetkili olacak.

Tasarının 2. maddesi üzerinde bir değerlendirme yapan CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, asgari geçim indirimi oranlarının çocuk sayısıyla ilişkilendirilmesinin nedeninin açıklanmasını isterken, "Hangi gerekçeyle çocuk sayısını indirime bağladınız? Başka bir model bulmak gerçekten mümkün değil mi? Çocuğu fazla olanlara teşvik iyi ama eşi çalışmayıp 7 çocuğu olana daha fazla teşvik yapılıyor. Israrınızın altında yatan sebep nedir?" diye sordu. CHP İzmir Milletvekili Birgen Keleş de, tasarı ile 2007-2008 arasında çalışanlar aleyhine boşluk olduğunu savunarak, çalışanların kazanılmış haklarının geri verilmesi gerektiğini öne sürdü.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise, eleştiri ve sorulara verdiği cevapta, düzenlemeyle daha önce 'fiş toplamayla elde edilen vergi indiriminin', 'asgari geçim indirimi' şeklinde düzenlendiğini belirterek çalışanların düzenlemeden 'karlı' çıkacakları mesajını verdi. "Asgari ücretin tamamen vergi dışı bırakılması senelerdir düşünüldü, yazıldı, çizildi, konuşuldu. Şimdi getirdiğimiz sistemle buna adım adım yaklaşıyoruz" diyen Unakıtan, şöyle konuştu:

"Asgari ücrette 4 çocuklu olan, bundan sonra vergiye tabi olmayacak. İlk adımı atmış oluyoruz. Bir adamın çocuğu fazlaysa suç değil ki. Fazla çocuk yapılmasını teşvik etmiyoruz ama bir insanın fazla çocuğunun olması suç değil. Fransa'da çocuk başına teşvik veriliyor. 'Senin nüfusun çok' diye niye rahatsız oluyorsun. AB'nin 6. büyük ekonomisine sahip ülkeyiz. Bunlardaki avantajlarımızdan biri genç, dinamik nüfusa sahip oluşumuzdur. Elimizdeki avantajların bilinmesinde fayda var. 'Vergi vermeyecekler' diye 'herkes çocuk sayısını artıracak' diye bir şey yok. O, toplumun kültürüyle, sosyal yapısıyla ilgili. 6-7 çocuklu ölsün mü? Nüfus artışını 'plansız olsun' manasında değil; adalet, sosyal anlayışımızdan dolayı böyle bir düzenleme getirdik."

Asgari geçim indiriminin ücretlinin lehine olduğunu savunan Bakan Unakıtan, vergi iadesi uygulamasıyla 385 YTL alan bekarların 478, evlilerin 573, evli ve 1 çocuk sahibi olanların 645 YTL, evli ve 4 çocuk sahibi olanların 812 YTL vergi indirimine tabi tutulacağını söyledi. Unakıtan, bu düzenleme nedeniyle herkes tarafından takdir edilmeleri gerektiğini ifade ederek, "Çalışanların herhangi bir kaybı yok. 1 yıllık, 6 aylık boşluk yok. Fiş toplasalar da 2008'de alacakları para 385 lira idi. Bu değişiklikle 2008'de iki katı kadar istifade edecekler. Çalışanın hiçbir mağduriyeti yok, aksine kazancı var. Boşluk falan yok, telafi de yok. İşçinin lehine bir uygulama başlatıyoruz. İlk defa 4 çocuklu asgari ücretli, vergiden muaf oluyor. Bütün milletimize hayırlı olsun" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber