Özelleştirilecek şirket üç yıldır kayıp!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Şubat 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'nin yıllardır gündemden düşmeyen özelleştirme macerasında, fıkralara konu olacak bir olay ortaya çıktı. Özelleştirme kapsamına alınan Türk Arap Pazarlama A.Ş. adlı şirket bulunamıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), şirket hisselerini özelleştirmek için üç yıldır Türk Arap Pazarlama A.Ş.'yi arıyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) tarafından özelleştirme kapsamına alınan Türkşeker'in satışını kolaylaştırmak için öncelikle iştiraklerinin satılmasını kararlaştırdı. Bu kapsamda, ÖYK'nın 27 Haziran 2003 tarih ve 2003/40 sayılı kararı ile Türkşeker'in Türk Arap Pazarlama'daki yüzde 12'lik hissesinin özelleştirilmesi benimsendi. Türkşeker'in bu şirketteki 25 bin dolar tutarındaki hissesi de 13 Ağustos 2003 tarihinde ÖİB'ye devredildi.

YARISI ARAPLARIN

ÖİB, şirketin, 8 Mayıs 1983 tarih ve 6585 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, merkezi ?Cayman Island?da olmak üzere kurulduğunu belirledi. Türk Arap Pazarlama A.Ş.'nin, 200 bin dolar sermaye ile kurulduğu ve sermayesinin yüzde 50'sinin Türkşeker, Sümerbank ve Türkiye Çimento Sanayi'ye, diğer yüzde 50'sinin ise bazı Arap şirketlerine ait olduğunu belirledi. Şirketin Türk ürünlerini Ortadoğu ülkelerinde pazarlamak için kurulduğunu öğrenen ÖİB, şirketin son durumu ile ilgili bilgiye ulaşamadı. Bunun üzerine ÖİB, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'ne 6 Ocak 2004'te bir yazı göndererek, Türk Arap Pazarlama ile ilgili bilgileri istedi ancak olumlu bir sonuç elde edemedi.

Şirket ile ilgili bir kayda ulaşamayan ÖİB, Dışişleri Bakanlığı'ndan yardım istedi. Şirketle ilgili araştırmada bulunan bakanlık da, ÖİB'ye şu bilgileri iletti: ?Türk Arap Pazarlama A.Ş.'nin, Cayman Islands'da 21 Mart 1983 tarihinde kaydedildiği, ancak şirketin faaliyetlerine 29 Eylül 1989 tarihinde son verdiği tespit edilmiştir. 10 yıla aşkın süre geçtiği için, Cayman Islands'da şirketle ilgili dosya bulunamadı.?

MALVARLIĞI ARAŞTIRILIYOR

ÖİB, bu kez Dışişleri Bakanlığı'na tekrar bir yazı göndererek, Cayman Islands hukuk sistemi çerçevesinde şirketin orada malvarlığı bulunup bulunmadığını araştırmasını talep etti. Dışişleri Bakanlığı, şimdi de kayıp şirketin malvarlığını araştırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber