Eğitim fakülteleri işsizlik kıskacında

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 08 Şubat 2007 15:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Son dönemde giderek artan istihdam sorunu, öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerini tehdit eder hale geldi. Eğitim fakültesi mezunları İngilizce, bilgisayar ve din kültürü dışında birçok branşta yıllarca atama bekliyor.

Öğretmen yetiştiren eğitim fakülteleri işsizlik sorunu ile karşı karşıya.

İşsizlik, iş güvencesi olduğunu düşünerek eğitim fakültelerini seçen binlerce öğretmen adayının en önemli sorunu haline geldi. Beden eğitimi, fizik, kimya, matematik gibi branşlarda binlerce öğretmen adayı, mesleğe girebilmek için 5 yıldır sıra bekliyor.

YÖK Başkanvekili İsa Eşme, rakamlara bakıldığında üç alanın dikkat çektiğini ifade ederek, ?Birincisi İngilizce, ikincisi bilgisayar öğretmenliği, bir de din kültürü öğretmenliği. Bu üç alanda yükseköğretimi bitiren hemen her öğrenci atanabiliyor. Diğerlerinde bazı alanlarda atanma oranı yüzde 1'lere kadar düşüyor? diye konuştu.

Öğretmen adaylarının istihdamındaki ilk sıkıntı, Maliye'nin kadro kısıtlaması. İkincisi ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın, KPSS dışında alan belirleme sınavı yapmaya kalkması.

Bakanlık, Alan Belirleme Sınavı'nı adaylardan gelen isteğe dayandırırken, YÖK yetkilileri yeni bir sınavın, eğitim fakültelerindeki eğitimi alt üst edeceği görüşünde.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sözleşmeli öğretmen uygulamasını da eleştiren YÖK yetkililerine göre istihdam sorununun sürmesi halinde eğitim fakültelerini tercih eden öğrenci sayısının ve puanların düşmesi kaçınılmaz olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber