Çayırhan özelleştirme ihalesi sonuçlandı

EÜAŞ'ın Çayırhan'da bulunan enerji üretim ve kömür rezerv alanlarının özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en düşük teklifi Kolin-Kalyon Enerji - Çelikler Ortak Girişim Grubu verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2017 18:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Çayırhan özelleştirme ihalesi sonuçlandı

Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) Çayırhan'da bulunan enerji üretim ve kömür rezerv alanlarının özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır'ın komisyon başkanlığında yapıldı.

İhaleye, Fina Enerji Holding AŞ, IC İçtaş Enerji Yatırım Holding AŞ, Kolin-Kalyon Enerji - Çelikler Ortak Girişim Grubu ve Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat AŞ katıldı.

Kapalı zarfla tekliflerin alındığı ilk elemesiz turda, megavatsaat başına en düşük teklif 64 dolar oldu. Kapalı zarfla tekliflerin alındığı ikinci elemesiz turun ardından, en düşük teklif açıklanmadan açık eksiltmeye geçildi.

İhalede megavatsaat başına açık eksiltme başlangıç fiyatı 63,9 dolar olarak belirlenirken eksiltme aralığı da 50 dolar/cent oldu. Açık eksiltmenin ilk turunda Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat AŞ ihaleden çekildi.

Açık eksiltmenin ikinci turunda ise Fina Enerji Holding AŞ'nin megavatsaat başına 61,40 dolar teklif vermesinin ardından, IC İçtaş Enerji Yatırım Holding AŞ de ihaleden çekildi.

En düşük teklif Kolin-Kalyon Enerji - Çelikler Ortak Girişim Grubundan

Açık eksiltmenin üçüncü turunda, Kolin-Kalyon Enerji - Çelikler Ortak Girişim Grubu megavatsaat başına 60,4 dolar teklif vererek, en düşük teklif veren katılımcı oldu.

En düşük ikinci teklifi ise megavatsaat başına 61,40 dolar ile Fina Enerji Holding AŞ verdi.

Teknik olarak tamamlanan ihale, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) görüşüne sunulacak. Özelleştirme İdaresi Yüksek Kurulu'nun onayından sonra ihalede, en düşük teklifin geçerli olacağı birim fiyat üzerinden işletme hakkı devir sözleşmesi imzalanacak ve alıcıya devir gerçekleştirilecek.

Söz konusu bölgede kurulacak tesisten üretilen elektriğe anlaşmadaki birim fiyat üzerinden 15 yıllık alım garantisi uygulanacağı belirtiliyor.

"Çayırhan'da 1,1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek"

Çayırhan'ın özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde en düşük teklifi veren Kolin-Kalyon Enerji - Çelikler Ortak Girişim Grubu temsilcileri Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata ve Çelikler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik, kurulacak santrale ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ısrarcı olduğu yerli kaynaklardan enerji üreteceklerini aktaran Koloğlu, şunları kaydetti:

"Çayırhan'da 1,1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek. Toplam kapasitesi 800 megavatlık santralde 500 kişi, bin 500 kişi de kömür çıkarma işleminde olmak üzere toplamda 2 bin kişiye istihdam sağlanacak. Elektrik satış sözleşmesi 15 yıllığına yapılacak, fakat inşaat süresi de buna dahil olacak. Üretilecek elektriğin bedeli Türk lirasına çevrilerek tarafımıza ödenecek. Dolarla ödeme söz konusu olmayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber