Danıştay Ders Kitapları Yönetmeliği'ni durdurdu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Şubat 2007 17:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu Eğitim-Sen'in, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde 11 kez değişikliğe uğrayan ?Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği?nin yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

3797 sayılı ?Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun?un Talim-Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın görevlerini düzenleyen 8. maddesinin b fıkrasındaki ?ders kitapları ve eğitim araç-gereçlerini incelemek, geliştirmek uygun kararları göreve bağlamak? yetkisi ?Esas ve usulleri düzenlemek? biçiminde değiştirilmişti. Böylece, ders kitaplarının ve eğitim araç ve gereçlerinin seçimi, incelenmesi, değerlendirilmesi MEB'in ilgili genel müdürlüklerine devredilmişti.

3797 sayılı kanun, yetki devredilen ilgili genel müdürlüklerin görevlerini açıkça belirlemektedir. İlgili müdürlükler ?ders kitapları ve eğitim araç gereçlerini hazırlayıp Talim-Terbiye Kurulu Başkanlığı'na sunmakla? sorumludur. Değiştirilen yönetmelik, kanunda belirtilmeyen bir görevi ilgili genel müdürlüklere vermektedir.

Danıştay 8. Dairesi, 'Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapan Yönetmeliğin' bazı hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Söz konusu yönetmeliğin 10 maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davanın ilk etabı tamamlandı. Danıştay 8. Dairesi, yönetmeliğin ders kitaplarının değerlendirilmesi yetkisini Talim Terbiye Kurul Başkanlığı'ndan alıp Daire Başkanlığı'nın yetkisine veren 4. maddesinin yürütmesini durdurdu.

Daire, yönetmeliğin, özel kesimce hazırlanan eserlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi konusunda komisyon kurulması yetkisinin Talip Terbiye Kurul Başkanlığı'ndan alınarak ilgili birime bırakılması hükmünü düzenleyen 5. maddesinin de yürütmesini durdurdu. 8. Daire ayrıca, ders kitapları dışındaki kitaplar ile eğitim araçlarının satın alınması konusundaki başvuruların Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'na yapılmamasını öngören 9. maddenin de yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Daire, bu düzenlemeleri, 3797 sayılı MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'a aykırı buldu. Dairenin kararında, 'Ders kitaplarıyla ilgili ön inceleme komisyonu, komisyonları kurma görevinin, talim ve terbiye kurulu'ndan alınarak, daire başkanlığı'na verilmesi, kitap değerlendirilmesi sürecini sona erdirecektir' denildi.

Kanunun verdiği yetkinin yönetmelikle devredilemeyeceği ilkesinden yola çıkan sendikamız yönetmeliğin tüm maddelerinin yetki devri içermesinden dolayı yürütmesinin durdurulmasını sağlamış bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber