İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ByLock'taki 'olağanüstü' tedbir MİT'in raporunda

FETÖ'cülerin deşifre olmamak için ByLock'ta çoğunlukla 9'un üzerinde karakterlerle şifre oluşturduğu belirlendi. MİT raporuna giren analize göre ise örgüt üyeleri 'tedbirieldenbirakma.01' gibi şifreler oluşturdu. Ancak 'tedbir' işe yaramadı, MİT herşeyi çözdü

Haber Giriş : 07 Şubat 2017 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ByLock'taki 'olağanüstü' tedbir MİT'in raporunda

HİLAL ÖZTÜRK

FETÖ'nün şifreli haberleşme sistemini ByLock'u gizlemek için olağanüstü 'tedbirler' uyguladığı ortaya çıktı. MİT'in ByLock raporuna göre, örgüt üyeleri 'sanal in' deşifre olmasın diye çoğunlukla 9 ve üzerinde karakterler kullanarak şifreler oluşturdu. Böylece özellikle istihbarat teşkilatı veya emniyetin sisteme sızması halinde kullanıcıların bilgileri korumaya alındı. MİT'in ByLock raporunda FETÖ'cülerin şifre örneklerine de yer verildi. Bunlar arasında en zor kırılan şifrelerden bazıları şöyle sıralandı: "tedbirieldenbirakma.01, olmakyadaolmamak123., Yahaf1z99.Yahaf1z99., 1qaz2wsx3edc4rfv5tgb6yhn7ujm8ik,9ol.0p, Selam2010-Selam.2010-, wertyuiop1234567890@"tedbirieldenbirakma.01, olmakyadaolmamak123., Yahaf1z99.Yahaf1z99." FETÖ'cülerin tüm güvenlik önlemlerine rağmen MİT uzmanları şifreleri tek tek kırarak ihanet mesajlarına ulaştı.

Raporda kamuoyunun en sık sorduğu "MİT Bylock'u nasıl çözdü?" sorusuna üstü örtülü cevap da verildi. Teşkilatın, teknik istihbarat usul, araç ve yöntemlerini kullanarak, sisteme ait sunucuların üzerindeki verilerle, uygulama sunucusunun ve IP adreslerinin satın alındığı e-posta adreslerinin içerikleri başta olmak üzere muhtelif verilerin elde ettiği belirtildi. MİT'in raporu hazırlarken kendi imkanlarını ifşa etmemek için özen gösterdiği, teşkilatın kendi imkanlarına atıfta bulunulmadığı vurguladı. Raporda şöyle denildi: "Devletin teknik istihbarat faaliyetlerine ilişkin imkan ve kabiliyetlerin açığa çıkarılmaması ve istihbarata karşı koyma amacıyla verilerin temin edilmesine ilişkin hassas yöntem, usul ve araçlara yer verilmemiştir." Uygulamanın bağlandığı IP adreslerinin tespit edilmesi için farklı zamanlarda tekrarlanan testler yapıldığı da ifade edildi.

KURŞUN ASKERLERE ANTİ ERDOĞAN BELGESELİ

Ankara Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame Akıncılar 4. Ana Jet Üs Komutanlığında pilot olarak görev yapan şüpheli üsteğmen Uluç Hüseyin Hançer, ifadesinde çarpıcı bilgiler verdi. İtirafçı subay FETÖ'nün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümeti aleyhine belgeseller hazırladığını bunların hafta sonu görüşmelerinde askerlere izlettirildiğini söyledi. Hançer şöyle devam etti: "17-25 Aralık sonrası hükümet ve cumhurbaşkanı hakkında olumsuz konuşmalar yapmaya başladılar. 'Abiler'le yapmış olduğumuz görüşmeler sırasında hükümet aleyhine propaganda yapıyorlardı. Aleyhte belgeselleri USB ile bilgisayara takıp projektörden bizlere iletiyorlardı. "

SUBAYLARA BYLOCK OPERASYONU

Belıkesir merkezli 13 ilde 'ByLock' kullandığı belirlenen farklı rütbelerdeki 32 askere yönelik operasyon düzenlendi. 28 şüpheli gözaltına alındı. Diğer şüphelileri yakalama çalışmaları ise sürüyor. Tekirdağ Çorlu'da ise 5. Kolordu Komutanlığında görevli bir kurmay albay, bir albay, bir yüzbaşı, bir teğmen ile Malkara ilçesinde bir subay evlerinde gözaltına alındı. Adıyaman merkezli 8 ilde de 23 şüpheli düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Gözaltına alınanla arasında Adıyaman Üniversitesince daha önce görevden uzaklaştırılan bir profesör, 8 yardımcı doçent, 7 idari personel ve 3 araştırma görevlisi ile halen görevde olan 4 araştırma görevlisi de var.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber