30 ilde FETÖ operasyonu: 102 kişiye gözaltı kararı

Konya merkezli 30 ilde FETÖ/PDY ile bağlantılı oldukları öne sürülen, aralarında örgütün üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 102 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2017 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
30 ilde FETÖ operasyonu: 102 kişiye gözaltı kararı

- Konya merkezli 30 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında yakalama kararı çıkarılan, örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında yer aldığı 102 zanlıdan 35'i gözaltına alındı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, örgüte finans sağlayan ve FETÖ faaliyetlerine iştirak edenlere yönelik başlattığı çalışmalar sürüyor.

Sorusturma dosyaları kapsamında daha önce gozaltına alınan 184 zanlının ifadeleri ve diger tespitlerden yola çıkılarak örgütte aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler belirlendi.

Konya merkezli 30 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda haklarında gözaltı kararı verilen 102 kişiden 35'i yakalandı. Gözaltına alınması planlanan zanlılardan 7'sinin aynı suctan cezaevinde bulundukları öğrenildi. Zanlıları yakalama çalışmaları sürüyor.

Zanlılar arasında sözde, "il-ilce imamı", "buyuk-kucuk bolge imamı", "ünite imamı", "bolge talebe mesulu", "şehir dısı talebe mesulu", "arama tarama mesulu", "bolge muhasebecisi", "eyalet mesulu", "eyalet muhacir mesulu", "mutevelli grubu sohbet hocası", "ser rehber" gibi pozisyonlarda görev alanlar bulunuyor.

- FETÖ yapılanması

Yürütülen soruşturmalar kapsamında, FETÖ'nün yapılanması ortaya çıkarıldı. Devletin içine sızmak için oluşturulan birimlere ilişkin ayrıntılar tek tek tespit edildi. Il imamının orgutun kent bazındaki en ust yoneticisi oldugu, FETÖ elebaşı tarafından ulaştırılan tum emir ve talimatları silsile yoluyla ildeki orgutun tabanına kadar ilettiği bildirildi.

İl imamı tarafından seçilen ünite imamının hitap gucu yuksek, etkileme kabiliyeti olan kisilerden secildiği öğrenildi.

Üst düzey konuma sahip il eğitim danışmanı ya da il talebe mesulünün, devlet icerisindeki paralel yapılanmada onemli bir misyon ustlenen rehberlik kısmının yoneticiligini yaptıklarının anlasıldığı ifade edildi.

İmamlık yapılanmasına göre daha gizli faaliyet yürüten rehberlik yapılanmasının icerisindeki "şehir dışı talebe" grubunun, örgütün en gizli faaliyet gösteren birimi olduğu belirtildi.

- Devletin içindeki illegal faaliyetlerde kilit pozisyonda

Rehberlik birimine baglı faaliyet yuruten talebe mesulünün, eleman temin etme ve devlet icerisinde paralel yapılanma seklindeki illegal faaliyetlerde kilit pozisyonda oldugunun anlaşıldığı kaydedildi.

Sehir dısı talebe mesullerinin, sorumlu oldukları asker ve polis ogrencilerini, hafta sonu ziyaret edip örgüt elebaşının vaaz ve CD'lerini izlettirerek kontrol altında tuttukları öğrenildi.

Bolge lise mesullerinin, ozellikle devlet icerisindeki paralel yapılanmada illegal faaliyetlerin temel taslarından biri oldugu, orgut bunyesinde onemli gorevlerinin bulundugu bildirildi.

Bolge ortaokul mesulü tarafından birebir görüşülen öğrencilere, "Askeriyede vatanını, milletini, dinini seven insanların cok az olması sebebiyle senin gibi insanlara cok ihtiyac var." gibi telkinlerle ogrencinin askeri okullara yonlendirilmesinin saglandığı belirtildi.

Bu ogrencilerin, askeri okul sınavlarına, orgute ait ogrenci evlerinde hazırlandığı, mulakatlarda nasıl davranmaları ve nelere dikkat etmeleri gerektiginin öğretildiği ifade edildi.

Ser rehberlerin ise dershanelerde rehber öğretmen görünümü altında, müdürlerden daha etkili kişiler olduğu, belletmenlerin yurtlarda kalan ogrencilerden dini konulara egilimi olan ve yapıya itaat edebilecek durumdakilerin tespitini yaparak örgütün evlerine yönlendirdiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber