Belediye ihalelerine araştırma istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, belediyeler ile bunlara bağlı idare ve şirketlerin, son 2 yılda verdiği ihalelerin incelenerek, usulsüzlüklerin saptanması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü ve arkadaşlarınca TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, Kamu İhale Kurumunun verilerine göre, 2004'te belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının verdiği ihalelerin toplam tutarı 2.2 katrilyon iken, bu rakamın 2005'te 6.1 katrilyona çıktığı ifade edildi.

Önergede, belediyelerin verdiği ihalelerin tutarının, KİT'leri, Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığını da geride bırakarak yüzde 20'lik bir payla ilk sıraya yükseldiği belirtildi.

2004 yerel seçimleri sonrasına denk gelen bu harcamaların, Dünya Bankası'nın da dikkatini çektiği kaydedilen önergede, 2004'te 10 katrilyon lira olan mahalli idarelerin yaptığı harcamaların, 2005'te 14 katrilyona çıkması karşısında, aradaki 4 katrilyonluk harcamanın nerede ve niçin kullanıldığının sorgulama gereği duyulduğu bildirildi.

?KAMU, ZARARA UĞRATILIYOR?

Belediyelerin verdiği ihalelerin aynı dönemde yaklaşık 4 katrilyon artış göstermesinin, bu paranın nereye gittiğini açıkça gösterdiği belirtilen önergede, şöyle devam edildi:

?Belediye ihalelerinin önce aynı belediyenin kendi şirketine verilmesi, ardından da ihaleyi alan belediye şirketinin üstlendiği işi, başka şirketlere devretmesiyle halkın paraları usulsüzce siyasi ve ekonomik ranta dönüşmekte, yeni zenginler yaratılmakta ve kamu zarara uğratılmaktadır.

Kamu gücüyle kurulmalarına rağmen özel hukuka tabi olan belediye şirketleri, keyfi bir şekilde siyasi oy istismarı için kullanılmakta, çoğu belediye şirketi eşe, dosta, partililere hizmet etmekte, adam kayırma, rüşvet ve yolsuzluklar için açık kapı oluşturmaktadır.?

?ŞİRKETLER, KARA DELİK?

Özel oldukları için kamu denetimine bağlı olmayan belediye şirketleri borçlarının, kamu olanaklarıyla ortadan kaldırılmaya çalışıldığı öne sürülen önergede, bir çok kamu olanağından yararlanan, rekabet hukuku ve ülke ekonomisi açısından büyük bir zarara neden olan belediye şirketlerinin, kamudaki en ciddi kara delik olarak görüldüğü vurgulandı.

Belediye şirketlerinin kamu denetimine tabi tutulmasıyla ciddi bir zararın ve istismarın önleneceği ifade edilen önergede, şu görüşlere yer verildi:

?Bugün hükümetin, Türkiye'deki belediye şirketlerinin kar ve zarar durumlarını, yönetim kurullarında kimlerin olduğunu, nasıl yönetildiklerini ve hatta sayılarını tam olarak bilmemesi ve bu konularda herhangi somut bir adım atmaması, TBMM'nin denetim görevini yerine getirmesini zorunlu kılmaktadır.

Bu gerekçelerle, belediyelerin ve bunlara bağlı tüm idareler, şirketler ve iştiraklerin 2005 ve 2006 yıllarında verdiği ihalelerin incelenerek, usulsüzlüklerin saptanması ve belediyelere bağlı şirketlerin merkezi idare tarafından denetiminin sağlanması için alınacak yasal ve idari tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğinin yapılmasını teklif ederiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber