TSK'da kökten sendika yasağı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanlığı, yapılan iş anlamında Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) görev yapan personeli, asker ve sivil diye iki farklı gruba ayırmanın mümkün olmadığı gerekçesiyle sivillere de sendika yasağı uygulandığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), yapılan iş anlamında Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) görev yapan personeli, asker ve sivil diye iki farklı gruba ayırmanın mümkün olmadığı belirtilerek, ''Bu nedenle, TSK'da görevli personelin sendika üyeliğine ilişkin yasağın devam etmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir'' şeklinde görüş bildirdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Personel Başkanlığı aracılığıyla, toplu görüşmeler sonunda Kamu İşveren Kurulu ile Memur-Sen arasında varılan anlaşma doğrultusunda MSB ile askeri kurumlarda çalışmakta olan sivil memurların sendikalara üyeliğine ilişkin yasağın kurumlardan alınacak görüş doğrultusunda değerlendirilmesiyle ilgili talebi MSB'ye iletti. Bakanlığın Devlet Personel Başkanlığına gönderdiği yanıt daha sonra Memur-Sen'e iletildi.

MSB'nin yanıtında, kamu görevlileri sendikalarının, kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve mesleki hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için oluşturulduğu anımsatıldı. İlke olarak tüm kamu görevlilerinin sendikal haklardan yararlanmalarının benimsendiği belirtilen yanıtta, ancak görevlerinin niteliği gereği sınırlı sayıdaki kamu görevlisinin kapsam dışı tutulduğu ifade edildi.

Yanıtta, kapsam dışında bırakılacak kamu görevlilerinin belirlenmesinde 151 sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü Sözleşmesinin 1. maddesinde belirtilen, ''Bu sözleşmede öngörülen güvencelerin, görevleri izlenecek politikaları belirleme ve yönetim işlevlerini kabul eden üst düzey görevlilere veya çok gizli nitelikte görevler ifa edenlere hangi ölçüde uygulanacağı ulusal yasalarla belirlenecektir'' hükmünün dikkate alındığı kaydedildi.

-''TSK FARKLILIK ARZ ETMEKTEDİR''-

Yanıtta, buna göre, MSB ve TSK kadrolarında (Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dahil) çalışan sivil memurlar ve kamu görevlilerinin, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 15. maddesi (g) fıkrasında sendika üyesi olamayacaklar arasında sayıldığına işaret edildi. Yanıtta şu görüşlere yer verildi: ''TSK özel yapısı sebebiyle, diğer kurumlardan farklılık arz etmektedir.

TSK'da çalışan sivil personel, diğer kurumlarda çalışan devlet memurlarına göre farklı hükümlere tabi tutulmuşlardır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 232. maddesine istinaden, TSK'da görev yapan devlet memurlarına, çalışma saatleri, fazla çalışma ücretleri ve görevden uzaklaştırmayla ilgili hükümler uygulanmamaktadır. Söz konusu haklar, 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği, Askeri Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu, Askeri Ceza Kanunu ile düzenlenmiştir.

Sivil personel, çalışma saatleri, nöbet hizmetleri vb. hususlarda TSK'da görevli askeri personel ile aynı düzenlemelere uymak zorundadır. Dolayısıyla, yapılan iş anlamında TSK'da görev yapan personeli, asker ve sivil diye iki farklı gruba ayırmak mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, TSK'da görevli personelin sendika üyeliğine ilişkin yasağın devam etmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber