2 öğretim üyesi Türk müziği uğruna bankadan kredi aldı, ücretsiz albüm yaptı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türk müziğine gönül veren iki öğretim üyesi, alışıldık bütün 'maddi imkânsızlıklar' sorununu aşıp üç albümlük bir set hazırladı. Bankadan kredi çekip yaptıkları albümü de ücretsiz olarak müzikseverlere ulaştırıyorlar.

Ömer Bildik ve Burak Kaynarca'nın önderliğini yaptığı grup, bugün Dede Efendi'nin evinde saat 14.00'te bir konser verecek.

Afyon'da bir ses kayıt stüdyosu... İstanbul'daki son teknoloji benzerlerinden daha mütevazı elbette. Stüdyoda çalışanlar da birazdan bütün gazetelere ve televizyonlara röportaj verecek olan ünlü simalar değil, Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nın öğretim görevlileri Ömer Bildik ve Burak Kaynarca. Kendi imkânlarıyla kurdukları stüdyoda "Sernağme" adlı, klasik Türk müziğine ilişkin 3 CD'lik multimedya albümün kayıtlarıyla uğraşıyorlar. Bunun için gereken parayı ise ne sponsorlardan ne devletten bulmuşlar; projenin finansmanı, bankadan çektikleri krediye dayanıyor. Ve nihayet albümün tanıtımı için son hamleyi atıyorlar: Çalışmalarını tamamlayan ikili, albümün ilk konserini Hammamîzade İsmail Dede Efendi'nin evinde vermek için İstanbul'a gelmek üzere düşüyorlar yollara...

Bütün derdimiz Türk müziği

Ömer Bildik ve Burak Kaynarca, "Bütün derdimiz Türk müziği" diyen insanlar. Bu uğurda ilk önce konservatuardaki arkadaşlarıyla bir grup kurmuşlar. Popülerliğe prim vermemek adına isim bile koymadıkları bu grupla Türkiye çapında çeşitli yerlerde konserler veriyorlar. Bundan birkaç sene önce ise ikili soyadlarının baş harflerinden oluşan (BilKay) bir ses kayıt stüdyosu kurdu. Afyonkarahisar'da hiçbir ticarî kaygı taşımayan bu stüdyoda klasik Türk müziği ile ilgili kayıtlar yapmaya başladılar. CD haline getirdikleri bu kayıtları da herhangi bir sponsor desteği olmaksızın çoğaltıp müzikseverlere ücretsiz olarak dağıtıyorlar. Burak Kaynarca, "Amacımız bu büyük kültür mirasının gelecek kuşaklara doğru ve güzel bir biçimde aktarılmasına katkıda bulunmak. Burada önemli olan, hiçbir karşılık beklemeden de bu tür kültür hizmetlerinin yapılabileceğini sanat yoluyla ifâde edebilmek." diyor. Grubun en çok yakındığı şey ise popüler kültürün etkisi ile genç nesillerin kendi müziğinden habersiz yetişmeleri. Türk müziği adına İstanbul dışında da çalışmalar olduğuna dikkat çekebilmek ve klasik Türk müziği ile uğraşan gençlerin olduğunu gösterebilmek amacıyla yola çıktıklarını söyleyen Kaynarca, "Bunu dinleyen insanlar, 'Böyle bir müzik de varmış.' diyorlar. Demek ki biz öz kültürümüzü ve klasik müziğimizi doğru ve düzgün bir icra ile verebilsek insanlar bunu dinleyecek." diye konuşuyor. Ömer Bildik ise, "Amacımız meşhur olmak değil." diye vurguluyor; ama bir endişesi de var; bugün bu çalışmayı banka kredisi ile yaptılar; peki yarın? İşte burada sponsor desteğine ihtiyaçları olduğunu söylüyor Bildik. Klasik Türk müziğinin genç nesillere ve kitlelere sevdirilmesinde kendilerine destek olacakların tarihî bir vazifeyi yerine getirmiş olacağını hatırlatıyor. Yine de bu tek çare değil onlar için; sponsor bulamasalar da emin oldukları yolda sonuna kadar yürümekte ısrarlılar.

Klasik müzik multimedya albümde

Yaklaşık bir yıl süren çalışmaları geçen aralıkta tamamlanan "Sazlar Sohbette II", "Eylül" ve "Hisârî" adlı 3 CD'den oluşan sete "Sernağme" ismi verilmiş. Her CD, multimedia olarak tasarlanmış. İsteyen dinleyiciler bilgisayar ortamında CD'lerde yer alan eserlerin güftelerine, bestekârları hakkındaki bilgilere, grup tarafından yeniden yazılmış notalarına ve icrâcılarına yönelik bilgilere ulaşabiliyor. Bilgisayar kullanıcısı olmayan dinleyiciler ise herhangi bir müzik CD'si gibi dinleyebilecekler albümü. Türkiye'nin birçok şehrine ulaştırılacak olan bu CD seti için İstanbul'da bugün bir tanıtım konseri yapılıyor. Bugün 14.00'te grup için ayrı bir heyecanı ve yüksek bir maneviyatı barındıran Hamâmizâde İsmâil Dede Efendi Evi'nde verilecek konsere bütün müzikseverler davetli. Öte yandan grupla ilgili diğer haberlere ulaşmak ve albümde yer alan tüm şarkıları dinlemek için www.studyobilkay.com internet sitesi ziyaret edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber