İlaç yolsuzluğunda 7 bürokrata 6 yıl hapis

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Şubat 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstananbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kamu kurumlarının fahiş fiyatla ilaç satarak devletin zarara uğratılması iddiasıyla 37 kişi hakkında dava açtı. 7 üst düzey bürokratın 6 yıl hapsi isteniyor

Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişlerinin, Sağlık, Çalışma, Maliye ve SSK Müfettişleriyle ortaklaşa hazırladığı rapor üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma tamamlandı. Kamu Kurumları'na ilaç veren 29 firmanın ithal ettiği 209 değişik ilacı fahiş fiyatla satarak devleti trilyonlarca zarara uğrattığı iddiasını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, 37 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. İddianamede, ilaç firmalarının Türkiye menfaatlerine aykırı olarak kendileri ve ilacı ithal ettikleri ülke lehine fiyatlanma yaptıkları, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de bilerek ve isteyerek görevlerini yerine getirmemek suretiyle bakanlığı ve devleti zarara uğrattıkları öne sürüldü. Soruşturmaya esas olmak üzere ilaç şirketleri açısından raporlardaki beyanlar göz önüne alındığı belirtilen iddianamede, "Tüm insiyatif ve sorumluluk ilaç şirketlerine bırakılmış bu şirketler görev ve yetkilerini gereği gibi kullanmayarak çoğu kez genelgelere ve Türkiye menfaatlerine aykırı olarak kendileri ve ithal eden ülke lehine beyanlara dayanılarak, fiyatlandırma yaptıkları belirlenmiştir" denildi. Bunun yanında, Beşeri Tıbbi Ürünlerin fiyatlandırılmasında İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin kendilerine kararname ve tebliğ hükümleri çerçevesinde verilen referans fiyatları ile ilgili hiçbir çalışma yapmadıkları, sadece firma beyanlarına dayanılarak fiyatlandırma yapıldığı iddia edilerek, görevlilerin görev ve sorumluluklarını tam olarak yerine getirmemiş oldukları belirtildi.

OSCAR VİLDE'DEN ATIF

Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Tokaç, Daire Başkanı İbrahim Peker ve Şube Müdürü Ethem Turgay Akuğur'un da aralarında bulunduğu 7 bürokratın, "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak ve görevini kötüye kullanmak" suçlarını işlediği gerekçesiyle 6'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Roche, Bayer, Fako, Abdi İbrahim, Novartis ve Pfizer'ın da aralarında bulunduğu 29 ilaç firmasının 30 yöneticisi hakkında ise, "Resmi evrakta sahtecilik ve yalan beyanda bulunmak" suçlarından 9'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, dosyanın 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Roche davası ile birleştirilmesini de istedi. İddianamane ünlü İrlandalı yazar Oscar Vilde'nin sözlerine yer veren Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, şu ifadeleri kullandı. " Oscar Vilde'nin dediği gibi 'bazı insanlar her şeyin fiyatını bilirler ama hiçbir şeyin değerini bilmezler' bu sözün en anlamlı olduğu anlardan biride ilaç sektörüdür. Reçeteli ilaçların fiyatları çoğu zaman tartışma konusu edebilir. Ancak bu ilaçların yaşamımıza ve ekonomimize kattığı değer üzerinde pek fazla konuşulmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber