'Teşvikten düzenli vergilerini veren kamu görevlileri de faydalandırılmalıdır'

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk: (Vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5'lik vergi indirimi) Ülkemizde vergisini kuruşu kuruşuna ve zamanında ödeyen tek kesim işçiler, kamu çalışanları ve dar ve sabit gelirlilerdir. Bu bakımdan bu teşvikten kamu görevlileri de faydalandırılmalıdır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2017 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Teşvikten düzenli vergilerini veren kamu görevlileri de faydalandırılmalıdır'

- Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5'lik vergi indirimi yapılmasıyla ilgili, "Ülkemizde vergisini kuruşu kuruşuna ve zamanında ödeyen tek kesim işçiler, kamu çalışanları ve dar ve sabit gelirlilerdir. Bu bakımdan bu teşvikten kamu görevlileri de faydalandırılmalıdır." talebinde bulundu.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, vergisini düzenli ödeyen esnafa vergi indirimi getirecek Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı, adaletin sağlanması ve düzenli vergi ödemenin teşvik edilmesi bakımından olumlu bulduklarını belirtti.

Vergisini düzenli ödeyen memurların da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Koncuk, bu yönde hazırladıkları teklifi muhalefet partileri aracılığı ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanlığına ilettiklerini bildirdi.

Vergi politikalarının temel amacının, "çok kazanandan çok, az kazandan az vergi alınarak vergilerin kamu hizmetleri aracılığıyla topluma döndürülmesi" olduğunu vurgulayan Koncuk, şunları kaydetti:

"Gelir dağılımında adaletin sağlanması için adil bir gelir vergisi sistemi oluşturulmak zorundadır. Bu zamana kadar vergisini ödemeyenlere hep af çıkartılırken adeta vergisini düzenli ödeyenler cezalandırılmaktaydı. Getirilmek istenilen bu uygulama adaletin sağlanması ve düzenli vergi ödemenin teşvik edilmesi bakımından olumludur. Ancak, ülkemizde vergisini kuruşu kuruşuna ve zamanında ödeyen tek kesim işçiler, kamu çalışanları ve dar ve sabit gelirlilerdir. Bu bakımdan bu teşvikten kamu görevlileri de faydalandırılmalıdır. "

Koncuk, yıllar içerisinde gelinen süreçte, ücretlileri ve düşük gelirli kesimi doğrudan ilgilendiren gelir vergisinin alt diliminin neredeyse hiç artmadığını ve düşük gelirli kesimin ödediği gelir vergisi oranının kısa sürede yüzde 15'ten yüzde 20'ye yükseldiğini aktardı.

Koncuk, "Buna bağlı olarak hükümet, çalışanlar üzerindeki vergi yükünü iyice artırıp, 2016 yılında 12 bin 600 lira olan yüzde 15'lik gelir vergisi üst sınırını, 2017 yılı için yalnızca 400 lira atışla 13 bin lira olarak belirleyince bütün ücretlilerin üzerindeki vergi yükü iyice artmış, 2017 yılı içinde bir üst vergi dilimine geçmesi ve 5 puan daha fazla vergi ödemesi kesinleşmiştir. Bu durum gelir dağılımının geniş kitleler aleyhine bozulmasında büyük pay sahibi olmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber