Ocak ayında herkes çek koçanına sarıldı

2017'nin ilk ayında bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %72,8 oranında artarak 2,1 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı %52 oranında artışla toplam 69 milyar TL'ye ulaştı

Haber Giriş : 18 Şubat 2017 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ocak ayında herkes çek koçanına sarıldı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, Ocak ayı çek raporunu yayınladı. Verilere göre; 2017'nin ilk ayında bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %72,8 oranında artarak 2,1 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı %52 oranında artışla toplam 69 milyar TL'ye ulaştı. Çek kullanımındaki bu artışın piyasadaki likidite sıkışıklığından kaynaklandığı ifade ediliyor. Ekonomistler, piyasada seçim öncesi nakit kullanmaktan çekinildiği, bu durumun nisan ayının sonuna kadar devam edebileceği ifade ediliyor.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, aynı dönemde, parasal tutarı 2,3 milyar TL olan 64,4 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bir önceki yıla göre karşılıksız çeklerin adedinde %44 ve tutarında %30 oranında artış yaşandı. Öte yandan aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 191 milyon TL tutarındaki 6,3 bin adet çek daha sonra ödendi.

Ocak ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puanlık azalışla %3,1 ve tutar bazında geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puan azalarak %3,3 olarak gerçekleşti. Adet ve tutar bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla: İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir ve oldu. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise %12,3 oranla Iğdır oldu. Iğdır'ı sırasıyla, %10,7 ile Ardahan, %10 ile Kars, %8,3 ile Yozgat ve %7,7 ile Kırklareli takip etti.

EN İYİSİ ÇANAKKALE

Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Çanakkale, Giresun ve Sinop olarak sıralandı. Adet olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il de %6,4 oranla Iğdır oldu. Iğdır'ı sırasıyla, %6 ile Ağrı, %4,6 ile Bitlis ve Şanlıurfa, %4,5 ile Düzce takip etti. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise Sinop, Aksaray ve Çanakkale olarak sıralandı.

PARA HİSSE SENEDİ PİYASASINA KAYIYOR

İş Bankası kuruluşu İş Yatırım, ABD'de faiz artırım beklentilerinin düşük kalmasının, küresel sermayeyi tahvilden hisse senedine yönlendirmeye devam ettiği uyarısında bulundu. ABD hisselerine para girişinin 8.6 milyar dolar ile son üç ayın, gelişmekte olan borsalara girişin de yine 8.6 milyar dolar ile son altı ayın en yüksek düzeyine çıktığına dikkat çekilen İş Yatırım raporunda, "Hisse senetlerine toplam giriş 18 milyar dolar ile Trump zaferi sonrasındaki en yüksek rakama ulaştı" denildi ve şu bilgilerin altı çizildi: "Geriden gelse de Türkiye verileri de benzer bir görünüm çiziyor. Borsa İstanbul'a geçen hafta 121 milyon dolar yabancı girişi varken, Devlet İç borçlanma Senetlerinden 256 milyon dolar çıkış görülüyor. Sene başından beri hisse senedine yabancı girişi 1 milyar doları aşarken, tahvilden 673 milyon dolar çıkış var. Büyüme beklentisinin güçlenmesine paralel ABD piyasalarında tahvilden hisse senedine yönelmenin devam etmesini bekliyoruz. Gelişmekte olan piyasaları para girişinin devam edip etmeyeceği doların küresel olarak değer kazanıp kazanmayacağına bağlı belirlenecek."

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber