Biyodizel konutları ucuza ısıtacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akaryakıt piyasasının yeni temsilcilerinden biyodizel üreticileri, yeni pazar arayışı çalışmaları kapsamında konutlara yöneldi.

Yüzde 2 harmanlama uygulamasını yetersiz bulan ve ulusal marker uygulamasından yakınan sektör temsilcileri, evsel ısıtmada biyodizel kullanılması için reklam ve tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şimdiye kadar lisans verilen iki şirketten biri olan ve Adana'da kurulu Paksoy Yağ Fabrikaları Genel Müdürü Bülent Şen, yaptığı açıklamada, biyodizel üreticilerinin özellikle evsel ısıtma pazarından umutlu olduğunu vurguladı.Şen, petrol piyasasında faaliyet gösteren rafineri ve dağıtıcıların, ellerindeki yakıtı tamamen yerli tarım ürünlerini kullanarak üretim yapan biyodizel üreticilerinden temin edecekleri biyodizel akaryakıtı ile en az yüzde 2 oranında harmanlayabilmesiyle ilgili düzenlemenin kendilerine önemli bir katkı sağlamadığını belirtti.

Yüzde 2 harmanlamayla ilgili her hangi bir zorunluluğun da bulunmadığını, bu uygulamanın rafineri istemesi halinde gerçekleştiğini anlatan Şen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in biyodizelin önünün açılmasıyla ilgili demeçleri bulunduğunu, bunun için sektörün öncelikli sorunu arasında yer alan harmanlama oranının yüzde 5'e çıkarılması gerektiğini söyledi.

Şen, ulusal marker uygulamasının da sektörü zora soktuğunu, bu konuda herkesin sorumluluğu paylaşacağı bir sistemin oturtulması gerektiğini, özellikle EPDK'nın bu konuda sorumluluk alması gerektiğin bildirdi. Biyodizel sektörünün evsel ısıtma pazarından umutlu olduğunu, kat kaloriferinde kullanılan yakıtın motorin ve fuel oilden biyodizele doğru kayacağını ifade eden Şen, şunları kaydetti: ?Biyodizel ısıtma amaçlı olarak da kullanılmaya başladı. Bu yıl ciddi rakamlarda olmasa da kat kaloriferlerinde kullanılmak üzere biyodizel sattık. Biyodizelin teknik avantajlarından öte, ekonomik avantajları var. Evsel ısıtma pazarında biyodizel son derece etkili oldu ve olmaya devam edecek. Biyodizelin evlere daha yaygın şekilde girmesini istiyoruz. En önemli avantajı, biyodizelde kükürt yok, bu nedenle çevre kirliliğine neden olmuyor. Ayrıca depolama şartları da oldukça kolay ve güvenli. Aynı zamanda motorine göre de daha kokusuz.?

?HEDEF KALORİFERİNİ KULLANMAYANLAR?

Şen, evsel ısıtma sistemlerinde motorinden biyodizele geçişte büyük maliyetlerin olmadığını, motorine göre çok daha ekonomik olduğunu vurguladı. Motorin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle çok sayıda konutta kaloriferlerin kullanılmadığını anımsatan Şen, ?Bizim öncelikli hedefimiz bu kişiler. Motorin fiyatlarının yüksekliğinden yakınan vatandaşlara, çok daha ucuz ve temiz olan biyodizel alternatifini sunacağız. Dolayısıyla biyodizel konutlarda kolayca yerini alacak? dedi.

Şen, bu süreçte motorin dağıtımcılarıyla da görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, ?(Biyodizeli size verelim depolayın, motorinle birlikte alternatif ürün olarak müşterilerinize sunun) önerisi yaptık. Bu yılı tanıtım ve reklam çalışmalarına ayırdık. Sektör olarak evsel ısıtmada biyodizelin kullanımı için 2008 yılından umutluyuz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber