İHL'ler yalnızca sözel bölümlere girebilecek

Haber Giriş : 10 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sözel bölüm olacağı açıklanan imam hatip lisesi mezunları, üniversitede sadece Hititoloji, Sümeroloji ve arkeoloji gibi bölümlere gidebilecek. Sözel bölümlerde en çok rağbet edilen fakülteler ise Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler öğretmenlikleri.

Sözel alanda, büyük çoğunluğu öğrenciler tarafından fazla rağbet görmeyen 37 ayrı fakülte bulunuyor. Bunlar arasında, arkeoloji ve sanat tarihi, halk bilimi, seramik, el sanatları bölümlerinin yanında iletişim, ilahiyat, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, anaokulu, sosyal bilgiler ve Türkçe öğretmenlikleri bulunuyor. Tasarıya göre sözel alan mezunları, üniversitede sözel alandan tercih yaparsa ortaöğretim başarı puanları 0,8 ile çarpılacak. Eşit ağırlıklı fakültelere gitmek isterse puanlarına uygulanacak katsayı 0,6, sayısala gitmek isterse 0,45 olacak. Bu durumda imam hatip lisesi mezunları, bütün fakültelere değil, sadece sözel bölümdeki fakültelere gidebilecek. Hukuk, kamu yönetimi, sınıf öğretmenliği, iktisat, işletme, rehberlik, okulöncesi öğretmenliği ve uluslararası ilişkiler gibi eşit ağırlıklı bölümlere gitmek isterse puanları kırılacak. Mühendislik ve tıp gibi fen alanlarına gidebilmeleri ise neredeyse imkansız.

Sözel puanla öğrenci alan fakülteler şunlar: Anaokulu öğretmenliği, arkeoloji, arkeoloji ve sanat tarihi, basın ve yayın, coğrafya, coğrafya öğretmenliği, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları, gazetecilik, geleneksel Türk el sanatları, görme engelliler öğretmenliği, halkbilim, halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve reklamcılık, halkla ilişkiler ve tanıtım, Hititoloji, ilahiyat, iletişim, iletişim sanatları, iletişim tasarımı, ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği, medya ve iletişim sistemleri, radyo, sinema ve televizyon, reklamcılık ve halkla ilişkiler, sanat tarihi, seramik, sinema ve televizyon, sosyal bilgiler öğretmenliği, Sümeroloji, tarih, tarih öğretmenliği, televizyon gazeteciliği, Türk dili ve edebiyatı, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, Türk halkbilimi, Türkçe öğretmenliği, zihin engelliler öğretmenliği

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber