Sezer, veto ettiği yasayı onayladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 20:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha önce bir maddesi nedeniyle yeniden görüşülmesi için Meclis'e iade ettiği Özel Öğretim Kurumları Yasa'sını onayladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ekim ayında Meclis'te kabul edilen ve devlet bütçesinden özel okullara kaynak aktarılmasına olanak sağlayacağı gerekçesiyle veto ettiği Özel Öğretim Kurumları Yasası'nın son halini onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Sezer, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası'nı onaylayarak Resmi Gazete'yle yayımlanması için Başbakanlığa gönderdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından devlet bütçesinden özel okullara kaynak aktarılmasına olanak sağlayacağı gerekçesiyle bir kez daha görüşülmesi için Meclis'e gönderilen yasanın söz konusu 12'inci maddesinin yeniden düzenlenmesiyle Sezer, yasayı onayladı.

Meclis Genel Kurulu 8 Şubat'ta yasanın ?Bakanlık kurumlardan Kamu İhale Kanunu çerçevesinde hizmet satın alabilir? hükmünü barındıran 12'nci maddesinde yapılan şu değişikliğin ardından yasayı kabul etmişti:

?Kurumlar, faaliyetlerini sadece kazanç sağlamak için düzenleyemezler. Ancak, Türk Millî Eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitimin kalitesini yükseltmek, gelişmelerine fırsat ve imkân verecek yatırımlar ve hizmetler yapmak üzere gelir sağlayabilirler. Okulların su, doğal gaz ve elektrik ücretlendirilmesi, resmî okullara uygulanan tarife üzerinden uygulanır.?

SEZER'İN GEREKÇESİNDE ?KİMİ ÇEVRELER? VURGUSU

Sezer yasanın ilk halinde 12'nci maddeyi veto etmesine ilişkin gerekçesinde, ?Eğitim kalitesini ve çağdaşlığını? kanıtlamış özel okullarda kontenjan sorunu yaşanmadığını belirterek şunları dile getirmişti:

?Ülkemizde eğitimin kalitesini ve çağdaşlığını kanıtlamış kimi özel okullara ilginin büyük olduğu, giriş sınavının ardından çok kısa sürede kontenjanlarını doldurdukları bilinen bir gerçektir.

Bu okullarda, hizmet satın alma yöntemiyle öğrenci okutulması olanağı bulunmadığına göre, öğrencilerin, kontenjanlarını dolduramayan, kimi çevrelerce değişik amaçlarla kurulmuş özel okullara gönderilmesi kaçınılmazdır. Bu durum, bir yandan, bu özel okulların Devlet kaynaklarıyla desteklenmesi, öte yandan da laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti niteliklerine uygun olmayan düşünce yapısına sahip insanların yetiştirilmesi anlamına gelmektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber