İstihdam paketi 1 ayda tamamlanacak

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, işverene maliyet indirimi getiren istihdam paketinin bir ay içinde tamamlanacağını söyledi.

Habercilerin sorularını yanıtlayan Başesgioğlu, istihdam paketi içinde SSK priminin indirilmesi, zorunlu istihdamın esnetilmesi ve işsizlik sigortasının tüm işsizlere yayılarak, ödenek miktarının artırılması gibi düzenlemeler içereceğini belirtti.

Primin ne oranda düşeceğinin henüz netleşmediğini kaydeden Başesgioğlu, ?Hesaplarımız sürüyor? dedi. Başesgioğlu, paketin bir ay içinde tamamlanarak sosyal taraflara sunulacağını açıkladı.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ise TİSK ile yürütülen ortak projenin tanıtım toplantısında OECD'nin 2007 raporunda, Türkiye'ye ilişkin, ?emekli maaşlarının düşürülmesi, bölgesel asgari ücrete geçilmesi, ücret artışlarının düşük tutulması? gibi öneriler yer almasına tepki gösterdi.

Kılıç, ?Emekliler zaten sürünüyor. Bu OECD ayda mı yaşıyor? Bu öneriler, Türkiye'deki sosyal barışın altına dinamit koymak anlamına gelir? dedi.


HÜKÜMETTEN 'SSK PRİMLERİNDE İNDİRİM' SİNYALİ

- Başesgioğlu, İşgücü Maliyetlerini Azaltacaklarını Bildirdi

- Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu:

- "Ssk Priminin İndirilmesi İle İlgili Olarak 10 Puan, 5 Puan Gibi Rakamsal Bir İfade Söz Konusu Değil Ama Bir Şekilde Maliyetleri Azaltma Konusunda Hedefimiz Var''

- ''Türkiye'de Genç İşsizler Hedefiyle Biz Bu İndirimleri Veya Devletin Yapabileceği Fedakarlıkları Çalışıyoruz''


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK primlerinde indirime gidileceğini sinyalini vererek, "Daha 10 puan, 5 puan gibi rakamsal bir ifade söz konusu değil ama bir şekilde maliyetleri azaltma konusunda hedefimiz var'' dedi.

Başesgioğlu, TİSK ve Türk-İş tarafından düzenlenen ''Yerel Düzeyde İş Gücü Piyasasını İzleme ve Yönlendirme Mekanizmalarının Etkinleştirilmesi Projesi''nin Sheraton Otel'de yapılan tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Başesgioğlu, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin işsizlik ve istihdamın geliştirilmesi olduğunu hatırlatarak, bunu başından beri kendilerine öncelikli hedef olarak koyduklarını ifade etti. İşsizliği yenmek için sadece ekonomik büyümenin yeterli olmadığını anlatan Baseşgioğlu ayrıca iş gücü piyasasına müdahil olmak ve aktif istihdam politikaları uygulamak gerektiğini söyledi. Başesgioğlu, Türkiye'deki işletmelerin rekabetlerini engelleyen hususları ve iş gücü piyasasında hangi katılıklar olduğunu belirlemeye dönük kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Bu kapsamlı paket içerisinde henüz daha netleşmemiş olmakla birlikte öncelikle istihdam maliyetleri nerelere çekilebilir, SSK primleri, vergilerde neler yapılabilir buna bakıyoruz. Buradaki hedefimiz bizim, genç işsizlerdir. Türkiye'de genç işsizler hedefiyle biz bu indirimleri veya devletin yapabileceği fedakarlıkları çalışıyoruz'' şeklinde konuştu. İş Kanunu'nda işverenlere spor tesisi yapma, kantin açma gibi bazı yükümlülükler yüklendiğini belirten Başesgioğlu, bunları ne derece hafifletebileceklerine baktıklarını anlattı. Paket içerisinde değerlendirilen konulardan birinin de işsizlik sigortası olduğunu söyleyen Başesgioğlu, ''Şu andaki haliyle İşsizlik Sigortası Fonu'na kayıtlı işsizler bu fonun imkanlarından yararlanabiliyor. Bunu bütün işsizlere yaymak istiyoruz. İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma imkanlarını da biraz esnetmek ve artırmak istiyoruz" dedi. Bakan Başesgioğlu, söz konusu çalışmanın bir çok yasal ve kurumsal tartışmayı gerektirdiğini, 4-5 bakanlık arasında bu çalışmaları sürdürdüklerini ifade ederek, çalışma belli olgunluğa geldiğinde sosyal taraflarla paylaşacaklarını kaydetti. Başesgioğlu, "SSK priminin 2013'e kadar 10 puan indirileceği şeklinde bir duyum var. Bu doğru mu?'' şeklindeki soru üzerine, "Daha 10 puan, 5 puan gibi rakamsal bir ifade söz konusu değil ama bir şekilde maliyetleri azaltma konusunda hedefimiz var. Buna aktüeryal hesap çerçevesinde bakmamız lazım. Nereye kadar inebilir, bunun karşılığı ne olur, bunları hesap sonunda göreceğiz'' şeklinde konuştu.

Çalışmanın bir ay içerisinde toparlanabileceğini söyleyen Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu ile ilgili bir soru üzerine ise konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki günlerde kamuoyuna bir açıklama yapacaklarını bildirdi. Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun ikinci kez ertelenip ertelenmeyeceği yönündeki soruya ise "Şu anda hiçbir şey diyemem" cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber