Çiçek: Yargıyı siyasallaştırmak niyetimiz olsaydı yapardık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2007 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay Kanununda değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde uzlaşma yollarını sonuna kadar arayacaklarını, uzlaşma olmazsa TBMM İçtüzüğünün verdiği hükümleri kullanacaklarını ifade ederek, "Hükümet olarak yargıyı siyasallaştırmak gibi bir niyetimiz olsaydı, bunu 5. sene değil, ilk geldiğimiz sene yapardık" dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplanan TBMM Adalet Komisyonunda, görüşmeleri bugüne ertelenen tasarının görüşmelerine devam edildi.

Toplantının başında konuşan Toptan, çok sayıda önerge verilmesini, işin özünden çok tasarıyı engellemeye yönelik bir hareket olarak gördüğünü belirten Toptan, "Acaba önergeleri azaltabilirler mi geri alabilirler mi? Tasarıya geçmeden bu konu hakkında konuşalım istiyorum" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, "Bu tasarı Yargıtay yasası değil, Hükümetin bir tercihi. Yargıyı siyasallaştırmaya yönelik bir yasa" dedi.

"Verdiğimiz önergelerle 'yanlışa girmeyin' diye seçenekler sunuyoruz" diyen Eraslan, "Yargıyla uğraşan iktidarlar perişan olmuştur, onlara hayır getirmemiştir. Buradan uyarıyoruz; totaliterizm olur, faşizm olur, sizi uyarıyoruz" diye konuştu.

Bakan Çiçek, bir ülkenin başına gelebilecek en büyük sıkıntının yargının siyasallaşması olduğunu belirtti.

"Zannedilir ki yargı, her zaman dışarıdan siyasallaşır" diyen Çiçek, "Herkesin dikkat etmesi lazım. Bu cümlenin altını kalınca çiziyorum. Yargı siyasallaşmamalı" diye konuştu.

Bakan Çiçek, tasarının böyle bir düşünceden hareketle hazırlanmadığını kaydederek, "Eğer böyle olsaydı, yani hükümet olarak yargıyı siyasallaştırmak gibi bir niyetimiz olsaydı, bunu 5. sene değil, ilk geldiğimiz sene getirir, çıkarırdık. Yapmadık böyle bir şey... Bunun ülke için ne kadar sıkıntılı olduğunu bilenlerden birisi olarak azami dikkat gösterdim ve herkesin de göstermesi gerekir" diye konuştu.

Çiçek, Komisyonunun CHP'li üyelerine, "Arkadaşlar 'biz bu yasanın çıkmasını istemiyoruz' derlerse durum farklıdır, 'istiyoruz ama katkı vermek istiyoruz' derlerse ben her türlü müzakereye, uzlaşmaya hazırım" diye seslendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber