İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Geçici süreli öğretmenler, sözleşmeli öğretmenliğe başvurabilir mi?

Geçici süreli öğretici ve danışmanlar daha sonra sözleşmeli öğretmenliğe geçebilecek mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Mart 2017 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Geçici süreli öğretmenler, sözleşmeli öğretmenliğe başvurabilir mi?

Bilindiği üzere MEB geçtiğimiz hafta yayımladığı ilanla, Suriyeli çocukların eğitim işlerinde görevlendirilmek üzere 2 bin 78 öğretmen alınacağını duyurmuştur. Tıklayınız.

MEB'in duyurusunda, alınacak personelin statüsüyle ilgili bir bilgiye yer verilmemiştir. Ancak duyuru metnine göre, istihdam edilecek personelin ücretleri AB'nin sağladığı "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Proje" fonundan ödenecektir. 2016 tarihli bir habere göre bu projede toplam 300 milyon avro bulunmaktadır.

Projenin, AB fonuyla finanse edilmesinden dolayı, istihdam edilecek personelle her ne kadar iş kanunu çerçevesinde bir sözleşme imzalanacak olsa da, alınacak personel 657'nin memurluğu ifade eden 4/A veya sözleşmeli statüyü ifade eden 4/B statüsünde tabi değildir.

Bu çerçevede, duyuruda yer alan şu şart doğru bir şart değildir:

"3.1.5. 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak çalışmakta iken sözleşmeleri feshedilenler bakımından, başvuru tarihinin son günü itibarıyla bir yıl bekleme süresini tamamlamış olmak,"

Bu şart yanlış konulmuş bir şarttır. Zira alınacak personel 657 sayılı Kanunun 4/B statüsüne göre alınmamaktadır. 4/B'li alım olmadığına göre de 4/B'li personelin geçişlerinde uygulanan bir kısıtlama bu alımda uygulanmamalıdır.

Dosyamızdaki konuya gelecek olursak... Alınacak personel iş kanununa tabi olarak istihdam edilecek ve istihdamın maliyeti bütçeden değil AB fonundan karşılaşacaktır.

Bu bağlamda, Suriyelilerin eğitimi için görevlendirilecek geçici öğretmenler, daha sonra 4/B sözleşmeli öğretmen alımında atanmaya hak kazanırlarsa, geçici öğretmenliği bırakıp sözleşmeli öğretmenliğe geçebilirler.

Örnek olarak Sağlık Bakanlığı da AB fonları ile danışman istihdam etmekte ancak MEB'in aradığı türden bir kısıtlamaya yer vermemektedir. Sağlık Bakanlığının duyurusu için tıklayınız.

MEB'in, duyuru metnindeki hatalı ifadeyi çıkartması ve istihdamın statüsüyle ilgili olarak yukarıdaki çerçevede bilgilendirme yapması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber