Eşten mal kaçırmaya Yargıtay'dan engel

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Şubat 2007 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

YARGITAY, evlilik birliği içinde edinilen malları tek başına kendi adına tescil ettiren eşi haksız buldu ve boşanma durumunda, diğer eşin hak talep edebileceğine karar verdi. Boşandığı kocasının adına kayıtlı konuttan katkı payı isteyen kadının talebini kabul eden Yargıtay, 'Evlilik birliği güvene dayalı bir kurumdur. Birlik devam ederken taraflardan yazılı sözleşme yapmaları beklenemez. Davacı kadının katkı payı belirlenerek, o miktarda tazminata karar verilmelidir' dedi.

MADDİ TAZMİNAT KARARI

Yargıtay'ın kararına konu olay, 2004 yılında İstanbul'da yaşandı. Boşandığı eşinin adına kayıtlı konuttun satın alınmasında, kendisinin de katkı payı bulunduğunu ileri süren A.T. adlı kadın, mahkemeye başvurarak katkı payı oranında tazminat talep etti. Davaya bakan yerel mahkeme, taraflar arasında bu konuda yapılmış bir sözleşme bulunmadığı gerekçesiyle talebi reddetti. Karara itiraz eden A.T., Yargıtay'a başvurarak temyiz talebinde bulundu. Davaya son noktayı koyan Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi ise, yerel mahkemenin kararını bozdu ve davacı kadına katkı payı oranında maddi tazminat ödenmesine karar verdi. Yargıtay'ın benzer davalara emsal teşkil edecek olan kararı özetle şöyle:

'...Eşlerin, evlilik birliği içinde geleceği güvence altına almak amacıyla birlikte yatırım yapmaları, hayatın olağan akışının bir gereğidir. Karşılıklı güvene dayalı olarak kurulan evlilik birliğinde, tarafların aralarındaki hukuki ilişkiyi yazılı sözleşmeye bağlamaları beklenemez. Dosyadaki belgelerden, davacı kadının evlilik birliği sürerken çalıştığı ve gelirinin bulunduğu anlaşılmıştır. Bu durumda, davacı kadının taşınmazın alımındaki katkı payı belirlenerek, sonucu göre karar verilmesi gerekmektedir...'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber