Doçentlik'e başvuru için YÖK taslağında yer alan dört yıllık çalışma şartı kaldırılmalıdır.

Haber Giriş : 12 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin hazırlamış olduğu ve komisyondan geçen yasa tasarısı bir çok olumlu unsuru bünyesinde barındırmaktadır. Ancak YÖK yasa tasarısında doçentlik sınavına başvuru koşulları arasında yer alan "Doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik unvanı kazandıktan sonra, alanında en az dört yıl çalışmış olmak" koşulunu anlamlandırmakta zorluk çekiyoruz.

Şu an itibariyle komisyonda kabul edilen ve meclis genel kuruluna gelmesi beklenen tasarıda;

"Doçentlik sınavına başvuruda;
o Esasları Üniversitelerarası Kurulca belirlenen merkezi yabancı dil sınavında başarılı olmak veya Üniversitelerarası Kurulca geçerli kabul edilen bir yabancı dil başarı belgesine sahip olmak,
o Doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik unvanı kazandıktan sonra, alanında en az dört yıl çalışmış olmak,
o Üniversitelerarası Kurulun belirlediği doçentlikle ilgili asgari bilimsel ölçütleri taşımak,
koşulları aranır."

ibaresi yer almaktadır.

Modern eğitim ve yaşam "zorlaştırıcı" faktörler değil "kolaylaştırıcı" faktörler temelindeki ilkelere göre şekillenmektedir. Dolayısıyla bu yasa tasarısında izlenmesi gereken politika yıl sınırı koymak değil, temel başarı kriterlerini ortaya koyarak, bu kriterleri yerine getiren adayların sınava girmelerini sağlamaktır.

"Doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlik unvanı kazandıktan sonra, alanında en az dört yıl çalışmış olmak" şartıyla hangi bilimsel yeterliliğin ölçüldüğü konusunda bir yaklaşım geliştirmek mümkün değildir. Gelişmiş ülkelerde akademisyenlere 20'li yaşlarda profesör olma imkanı sunulurken, yeni YÖK tasarısında doçentlik sınavı başvuru koşulu olarak "doktora eğitiminden sonra 4 yılın geçmiş olması" şartı aramanın bilimsel ilkelerle örtüştüğü söylenemez. Yaş ile bilimsellik arasında bir ilişki kurulması zor olduğu gibi, üniversitelerimizde genç öğretim üyelerinin azlığı, bilimsel bilgi üretimindeki dinamizmin yakalanmasının önündeki engellerden biridir.

Saygılarımızla....
Bir Grup Doçent Adayı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber