Teziç: "TBMM son sözü söyleyen yer değildir".

Haber Giriş : 12 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, TBMM'nin egemenliği bir bütün, yegane, sadece kendisi kullanan konumunda olmadığını belirterek, "TBMM, son sözü söyleyen yer değildir" dedi

Teziç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yükseköğretim Yasa Tasarısı'na ilişkin "Bu taslak uzlaşmayla oluşmuştur" şeklindeki ifadesinin "sağlam bir zemine oturduğu kanaati taşımadığını" belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grubu toplantısında dile getirdiği bazı eleştirileri değerlendiren Teziç, "Yani egemenlik hakkını kullanan başkaca organlar da vardır. Örneğin yargılama organları, mercileri kararlarını verirken, millet adına karar verir. Çünkü, oluşacak irade, kararın nihai olup olmadığı bir süre sonra ortaya çıkar. O da eğer Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmuşsa ki Anayasa Mahkemesi kanunların Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen bir makamdır" dedi.

"Türk demokrasisi çoğunlukçu bir bakış açısına mı, yoksa çoğulcu bir bakış açısına mı sahip?" sorusunun önem kazandığını dile getiren Teziç, "Çoğunlukçu, mutlak yetkili tek irade benim iradem diyorsak, bu demokratik olma özelliği taşımaz. Eğer çoğulcu diyorsak; yani muhalefet, denetleyen yargılama organları, sendikalar, dernekler kuruluşlar, üniversiteler, barolar, vs. vardır. Parlamentonun kullandığı yetkinin mutlak, dokunulmaz, mutlaka saygı duyulması gereken bir yetki olarak baştan ortaya konulması, bir doğru ifade değildir" diye konuştu.

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber