'Osman ağa görevden alındı' dedi ve telefonu kapattı

Gaziantep'te çoğu meslekten ihraç edilen 35 asker hakkında beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davanın duruşmasına tanıkların dinlenmesiyle devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2017 22:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Osman ağa görevden alındı' dedi ve telefonu kapattı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İslahiye ilçesindeki 106. Topçu Alay Komutanlığında görevli 35 eski asker hakkında beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle açılan davaya bugün de devam edildi.

Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesinde önceki gün başlayan ve öğle arasının ardından devam eden duruşmada, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan dönemin Gaziantep İl Jandarma Komutanı eski Albay Şeref Çakmak tanık olarak dinlendi.

15 Temmuz günü görev gereği Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ile dışarıda olduklarını, daha sonra bakanı uğurlamak için Gaziantep Havalimanına geçtiklerini, bu sırada kendisine birliklere Genelkurmay Başkanlığından yasadışı evrak geldiğinin bildirildiğini belirten Çakmak, şöyle devam etti:

"Hatay'a vekalet eden komutanla konuştum. Bana, olayın paralelcilerin kalkışması olduğunu söylemesi üzerine valimize durumu izah ettim. O da bana alaya gidip durumu kontrol etmemi ardından yanına gitmemi istedi. Alaya gelmeden telefonla yardımcılarıma birlikleri aramalarını ve gerekli tedbirleri almalarını söyledim. Alaya gittiğimde de gerekli tedbirleri aldırdım, sonra polisevine giderek, valimizin başkanlığındaki heyete katıldım. İl emniyet müdürü, bana Özgür Yarbayın İslahiye İlçe Emniyet Müdürlüğünü arayarak, 'personelin hazır olmasını ve garnizon komutanının emrini beklemelerini' söylediğini, jandarmada bu isimde yarbay olup olmadığını sordu. Ben de İslahiye'deki 106. Topçu Alay Komutanlığında olabileceğini söyleyerek, daha önce görüştüğümüz alay komutanı Turgut Çelebi'yi aradım."

Görüşmede, dönemin alay komutanı tutuklu sanık Çelebi'ye paralelcilerin kalkışma yapacağını söylediğini kendisinin de "bir şey yapmıyoruz" şekilde cevap verdiğini aktaran Çakmak, şunları ifade etti:

"Özgür isimli yarbayın ilçe emniyetini aradığını ileterek, kendisini bu konuda uyardım. Çünkü kendisinin dışında da gelişmiş olabilirdi. Emrin sahte olduğunu, uygulamaması gerektiğini ilettim. O da bana, 'ben senden emir almıyorum, sıkıyönetim komutanından emir alıyorum' dedi. Bunun üzerine sıkıyönetim komutanı kim deyince, Murat Soysal olduğunu söyledi. Osman paşayla da görüştüğümüzü kendisinin bu kalkışmaya katılmayacağını ifade ettiğini söyleyince, sert bir şekilde 'Osman ağa görevden alındı' dedi ve telefonu kapattı. Durumu valimize ileterek tedbir almasını söyledim."

Sanık ve tanıkların dinlenmesinin tamamlanmasıyla, Cumhuriyet Savcısı Berekat Aksoy, mütalaasında tutuklu sanıklardan Adem Kutluca'nın adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, KOKTOD hakkında Genelkurmay Başkanlığından mevzuata ilişkin bilgi istenmesine, karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, avukat savunmalarının ardından, adli kontrol uygulanan 19 sanık hakkında adli kontrol tedbirlerinin devamına, tutuklu 15 sanığın mevcut delil durumu ve suçun önemini dikkate alarak, tutukluluk halinin devamına, KOKTOD hakkında bilgi için Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılmasına, İslahiye İlçe Emniyet Müdürlüğünden kışlayı gören MOBESE kayıtlarının istenmesine, sanıkların mal varlığına konulan tedbirlerin kaldırılmasına, 15-16 Temmuz tarihlerinde HTS kayıtlarının ayrıntı dökümlerinin bilirkişi tarafınca raporlandırılmasına karar verdi.

Üye hakim, tutukluluk halinin devamına ilişkin iki sanık hakkındaki karara şerh koyarak, adli kontrolle serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber