Elektrikte TRT payı faturada açıkça göründü, aboneler bozuldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Şubat 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT'ye elektrik faturalarından aktarılan yüzde 2'lik payın faturalarda açıkça yazılması abonelerin tepkisine yol açtı. 1983'den beri elektrik faturaları üzerinden TRT'ye pay ödendiğini farkında olmayan ve yeni uygulamayla bundan haberdar olan pek çok abone, bu sisteme karşı çıkıyor. Türkiye'deki 27 milyon elektrik abonesi her yıl TRT'ye 250 milyon YTL pay aktarıyor.

ELEKTRİK faturalarında Türkiye Radyo Televizyonu'na (TRT) aktarılan yüzde 2'lik payın açık bir şekilde faturalarda gösterilmesi abonelerin tepkisine yol açtı. Aslında 1983 yılından beri ödenen elektrik faturalarında TRT payı yer almasına rağmen aboneler bunu ilk kez açık olarak gördü. 1983'den beri aboneler elektrik faturalarından yüzde 3'lük kısmını, 2003 yılından itibaren de yüzde 3.5'ini zaten TRT'ye aktarıyordu. Bakanlar Kurulu kararıyla 2005'de bu oran yüzde 2'ye düşürüldü. Türkiye'de 27 milyon elektrik abonesi bulunuyor. TEDAŞ, her yıl TRT'ye 250 milyon YTL pay aktarıyor.

ŞEFFAFLIK İÇİN ÖNEMLİ: Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, düzenlemeler gereği elektrik faturalarında bütün maliyet unsurlarının ayrıntılı belirlenmesi gerektiğini aktararak, "Piyasadaki şeffaflığın sağlanması ve maliyet ayrıştırmaları adına bu uygulamayı yürürlüğe koyduk" dedi.

ABONE ÖDEDİĞİNİ BİLMELİ: Serbest piyasalarda insanların ne için, ne kadar para ödediklerini bilmeleri gerektiğini kaydeden Yusuf Günay, su bedeli ve diğer faturalar için de benzer uygulamaların yapılabileceğini, tüketici odaklı piyasalarda abonelerin tüketim dışında diğer maliyet unsurlarını bilmeleri gerektiğini vurguladı. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) yetkilileri, bu aydan itibaren yapılan düzenlemelere göre faturalarda açık bir şekilde TRT payını yazmaya başladıklarını dile getirerek, abonelerden olumsuz tepkiler aldıklarını ve birçok tüketicinin TRT'ye pay ödemek istemediğini kaydetti.

İŞADAMLARI DA ELEŞTİRİYOR: Elektrikteki TRT payı, dar gelirli vatandaşları olduğu kadar işadamlarını da rahatsız ediyor. Başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere, iş dünyasının birçok temsilcisi, özel televizyon kanallarını örnek gösterip, TRT için elektrik faturasından pay alınmasını eleştiriyor. İşadamları, yüzde 2'lik TRT payının kaldırılmasıyla elektrik maliyetinde önemli bir avantaja kavuşabileceklerini belirtiyor.

Elektrik faturasıyla nereye ne ödüyoruz

TÜRKİYE genelinde bu aydan itibaren abonelere giden elektrik faturalarında, tüketim dışında para aktarılan kurumlar ve payları da açık bir şekilde yazılmaya başlandı. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (BEDAŞ) fatura dökümü şu şekilde:

Dağıtım sistemi kullanım fiyatı: Dağıtım hizmeti sunabilmek için dağıtım sistemine ilişkin yatırım harcamaları, işletme ve bakım giderleri dikkate alınarak hesaplanan fiyatı.

İletim sistemi kullanım fiyatı: İletim sistemine ilişkin yatırım harcamaları ve işletme ve bakım giderleri dikkate alınarak hesaplanan fiyatı.

Perakende satış hizmeti fiyatı: Perakende satı hizmeti maliyetine göre hesaplanan fiyatı,

Enerji Fonu: % 1 TRT payı: % 2

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber