Darbe girişimi, Line'dan koordine edilmiş

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı ve çevresindeki olaylarla ilgili hazırlanan iddianameye göre, darbecilerin, teşebbüsü "Line" isimli uygulama üzerinden koordine ettikleri belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2017 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbe girişimi, Line'dan koordine edilmiş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı ve çevresindeki olaylarla ilgili hazırlanan iddianameye göre, darbecilerin, teşebbüsü "Line" isimli uygulama üzerinden düzenledikleri tespit edildi.

İddianamedeki itirafçı ifadelerinde, Line üzerinden Yurtta Sulh'u temsil eden "YS" isimli grup kurulduğu, "YS Başladı" mesajıyla darbenin başlatıldığı ve darbecilerin "Merkez" isimli kullanıcıya sürekli bilgi aktardığı anlatıldı.

İddianamede, dosya şüphelilerinden itirafçı olan eski Albay Arif Kalkan'ın ifadelerine yer verildi.

Buna göre, Kalkan, 15 Temmuz'dan bir hafta önce Buca İlçe Jandarma Komutanlığı ve Asayiş Şube Müdürlüğü Vekilliği görevlerini yürüten Mehmet Aydın'ın kendisini arayarak telefonla görüşmek istediğini anlattı.

Ankara Tandoğan'da buluştuğu Aydın'ın kendisini biriyle tanıştırdığını belirten Kalkan, ismini söylemeyen bu kişinin, 17/25 Aralık olayları sonrasında örgütün yaşadığı sıkıntılardan söz ettiğini ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında 3 bin civarında askeri personelin ihraç edileceğini söylediğini aktardı.

Kalkan, tanıştığı kişinin, "bu gidisata dur demenin zamanı geldigini, hukumetin YAS'ı yapmasını engellemek gerektiğini yani kısa bir zaman icerisinde darbe yapılacagını ve sıkıyonetim ilan edilecegini" soylediğini bildirdi.

Bu kişinin, olayın cok kapsamlı oldugu, tum kuvvetlerden personel bulunduğu, ucaklar, helikopterler, tanklar, gemiler ve bir orgeneralin bu isin icinde yer aldığı yönünde ifadeler kullandığını vurgulayan Kalkan, "Sahıs, bu darbeyi Fetullah Gulen'in istedigini, hukumetin kesinlikle Yuksek Askeri Surayı yapmaması gerektigini soyledigini belirtti." ifadesini kullandı.

- Bağlantı için Line yüklendi

Görüştüğü kişinin, bundan sonra Mehmet Aydın ile irtibat halinde olmasını isteyerek yanlarından ayrıldığını anlatan Kalkan, şöyle devam etti:

"Mehmet Aydın telefonumu isteyerek baglantı kurmamız icin program yuklenecegini soyledi. Telefonuma iki program yuklenmis, birisi 'Line' programı, digeri de Proxy gizlemek icin kullanılan bir program. Bu programlar baska bir odada APK dosyası olarak yuklenmis. Yukleyeni gormedim. Line'de bana bir numara tanımlamıslar, bir de 'Merkez' diye bir numara tanımlamıslar. Mehmet Aydın, 'Bulusma icin Line'dan haberlesecegim, senin bir soyleyecegin oldugu zaman da 'Merkez' olarak belirtilen yere yaz. Musait oldugu zaman sana cevap verecek.' dedi."

O gun yaşadıklarının etkisiyle uyuyamadığını, dudaklarında uçuk çıktığına işaret eden Kalkan, aksamına Line'dan "21.00'de buroda bulusalım." diye mesaj geldiğini bildirdi.

Kalkan, buluştuklarında Aydın'ın planların henüz netleşmediğini, kendisine muhtemelen Güvercinlik kışlasındaki generalleri alıp güvenli bir yere götürme görevinin verileceğini ilettiğini aktardı.

Bunun için keşif yapmasının istendiğini dile getiren Kalkan, keşif yaptığını ve ertesi gün yine Line'dan gelen mesaj üzerine Aydın ile buluşmaya gittiğine dikkati çekti. Kalkan, burada önceden tanıdığı ancak örgütten olduğunu bilmediği Erdoğan Çiçek'in de bulunduğunu kaydetti.

- Generaller sayfası

Aydın'ın dizüstü bilgisayara bir flash bellek taktığını ve "generaller" sayfasını açtığını anlatan Kalkan, dosyada "Generaller, Jandarma Okullar Komutanlıgı, Bestepe, Guvercinlik, MIT, Turksat ve TIB." yazılarını gördüğünü belirtti.

Kalkan, Güvercinlik lojmanlarındaki generallerin Akıncı Üssü'ne götürüleceğinin belirtildiğini, kendisinin Korgeneral Kemal Alataş, Tumgeneral Arif Cetin, Tuggeneral Tanju Selcuk Yücel, Tuggeneral Mehmet Arta, Tuggeneral Ahmet Hacıoğlu, Tumgeneral Gural Alp Ar'ı almasının istendiğini aktardı.

Her generalin altında bir tim komutanı ve 5-6 tegmen, ustegmen, astsubaydan olusan isimler bulunduğunu vurgulayan Kalkan, kendisinin de generallerle ilgili sektörün komutanı olarak yazıldığını, tim komutanlarının ise Pilot Yarbay Orhan Çetin, Binbaşı Mehmet Özoğul, Salih Ergün, Yüzbaşı Yener Ekinci olduğunu bildirdi.

Aydın'ın Orhan Çetin ve Salih Ergün'ün telefonlarına da program yüklediğini ifade eden Kalkan, Aydın'ın Line'dan gönderdiği mesajla bir "abi"nin kendisini tim komutanlarıyla tanıştıracağını ilettiğini, bunların bir kısmıyla bu şekilde tanıştığını anlattı.

Kalkan, Aydın'ın Kurmay Albay Nurettin Alkan ile Aziz Yılmaz'ı da alıp alamayacağını sorduğunu, "Aziz albayın Ergenekon'dan yargılandıgını, dısarıda darbeye karsı Nurettin Albay ile organizasyon yapabilecegini" soylediğini aktardı.

- "YS başladı"

Tim komutanlarına, "Generallere Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yonetime el koydugunu, sıkıyonetim ilan edildigini, kendilerini guvenli bir bolgeye goturmekle gorevlendirildigimizi, konuyla ilgili baskaca bir bilgimizin olmadıgını, zorluk cıkartmamalarını, gittikleri yerde kendilerine verilecek gorevin bildirilecegini" söylemeleri talimatı verdiğini dile getiren Kalkan, "Bu esnada Mehmet Aydın gelerek yarın, yani cumayı cumartesiye baglayan gece 03.00 gibi darbenin baslayacagını, Line'da Yurtta Sulh'un bas harflerini simgeleyen 'YS' isimli, daha onceki 'Merkez' gibi bir numara-isim tanımlanacagını 'YS'de 'YS başladı' dendigi zaman bizim de harekete gecmemiz gerektigini soyleyip cıktı." şeklindeki bilgileri verdi.

Cuma aksam 20.00 sıralarında Line'dan bulusma yeri ve saatini bildirecegini söylediğini ve koordineyi bitirince oradan ayrıldıklarına dikkati çeken Kalkan, "Merkez" isimli kullanıcıdan Yener Ekinci'nin kendisini bir "abi"yle tanıştıracağının belirtildiğini ve bu kişiyle de tanıştığını aktardı. Kalkan, ifadesini şöyle sürdürdü:

"Line'dan irtibatımız olan Orhan ve Salih'e bulusma yerini ve saatini yazdım. 'Merkez'e Line'dan tim komutanlarıyla saat 20.00'de lojmanlardaki halı sahanın girisinde bulusacagımı, Murat Tamer ile tanıstırılmadıgımı, Mehmet Ozoğul ile Line baglantımın olmadıgını bildirdim. 'Merkez' de Murat Tamer'in yanlarında oldugunu, telsiz kod listesi hazırladıklarını ve onu verdiklerini, bulusma esnasında bizlere vereceklerini soyledi. Yanlıs hatırlamıyorsam 18.00 sıralarında Line'dan 'YS' ismi acıldı. Bundan sonraki yazısmalar 'Merkez'de degil, 'YS'de yapıldı.

Saat 20.00 sıralarında ben lojmandaki halı sahanın oraya gittim. Muteakiben Orhan, Mehmet ve Salih, bir sure sonra da Murat Tamer geldi. Yener ve Hakan ile temasımız olmadıgından 'YS'ye ikisinin bulusmaya gelmedigini, irtibat varsa bulundugumuz yere yonlendirmelerini yazdım. Herhangi bir cevap gelmedi. Yanlıs hatırlamıyorsam saat 20.45 sıralarında Line'den 'YS'ye 'YS başladı' diye yazıldı. Herkesin gorev yerlerine gitmesini yazdılar."

- "Gidebilirseniz Türksat'a gidin"

Kalkan, mesajın yazıldığı anda 5 kişi oldukları için "YS"ye görevi yerine getiremeyeceklerini ilettiğini, cevap olarak bir süre beklemelerinin istendiğini anlattı.

Daha sonra Jandarma Okullar Komutanlığına gitmesinin istendiğini bildiren Kalkan, burada Okul Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu'nun yanına gittiğini, Okul Komutanlığı Kurmay Başkanının, Köroğlu'nun onayını alarak "Size biraz teğmen verip Jandarma Genel Komutanlığına gönderelim." dediğini aktardı.

Kalkan, 8-10 kişiden oluşan 3 timle yola çıktığını, Jandarma Genel Komutanlığındaki Mehmet Aydın'ı aradığını, Aydın'ın "Burası polis tarafından cevrildi, bosuna gelmeyin, gidebilirseniz Turksat'a gidin." dediğini ancak kendisinin orasıyla ilgili bilgisi olmaması nedeniyle Okul Komutanlığına döndüğüne işaret etti.

Döndüğünde televizyonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bazı generallerin konuşmalarını dinlediğini, yer yer çatışmalar yaşandığını öğrendiğini vurgulayan Kalkan, "Televizyondan bu haberleri gorunce artık bu isin aleyhimize sonuclandıgını, hain damgasını yiyecegimizi anladım. Bu olayın daha fazla bir parcası olmamak icin nizamiyeden cıkmak istediysem de giris ve cıkısların yasaklandıgı belirtildiginden 01.30-04.30 saatlerinde Beytepe'den cıkamadık." değerlendirmelerini paylaştı.

Kalkan, daha sonra nizamiyeden çıkmayı başardıklarını, yolda üzerlerindeki listeyi yaktıklarını kaydetti.

- "Yurt dışına götürüleceğimizi düşündüm"

Zanlı Cemil Çetin de ifadesinde, 13 Temmuz'da "Murtaza" kod isimli kişinin, evine geldiğini ve cep telefonuna Line isimli programı yüklediğini, sonraki görüşmeleri bu program üzerinden yaptıklarını anlattı.

Sonraki gün, kendisini Ali Bozgeyik olarak tanıtan birinin, "Ben Okullar Komutanlıgında tabur komutanıyım, kurmay yarbayım, bundan sonra senin abin benim, yarın Line acık olsun." dediğini belirten Çetin, "Komutanım yarın onemli bir sey mi var? Ben yarın Hatay'a gidis bileti aldım, gidebilir miyim? Yarınki faaliyetimiz nedir?" diye karsılık vermesi üzerine bileti iptal etmesinin istendiğini söyledi.

Daha once orgut icerisinde desifre olmaları halinde yurt dışına çıkarılacakları yönünde telkinde bulunulduğunu ve eşi KPSS soruşturması şüphelisi olması nedeniyle kendilerinin yurt dışına götürüleceğini düşündüğünü ifade eden Çetin, 15 Temmuz saat 16.30 sıralarında Line'dan gelen mesajda "Murat Koçyiğit Albayın yanına git, görevini al" şeklinde mesaj geldiğini bildirdi.

Kendisinden mühimmat depolarının anahtarlarını bulmasının istendiğini aktaran Çetin, gece boyu Line üzerinden mesajlaştıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber