Belediyelere ?hal' kıyağı

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 17 Şubat 2007 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İktidar, toptancı hallerin belediyelerin kontrolü ve denetimine girmesi için kolları sıvadı. Belediyelere toptancı halleri satma imkânı veren teklif, yerel yönetimlere yeni kaynak sağlanmasını amaçlıyor

AKP'DEN belediyelere bir yetki daha... AKP, toptancı hallerin belediyelerin kontrolü ve denetimine girmesi için kolları sıvadı. Belediyelere toptancı halleri satma imkânı veren teklif, yerel yönetimlere yeni kaynak sağlanmasını amaçlıyor.

AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, belediye hudutları içindeki toptan satışların toptancı hallerinde belediyenin kontrolü altında yapılmasına ilişkin bir kanun teklifi hazırladı. Teklif yasalaşırsa belediyelere önemli bir kaynak sağlanacak. Teklife göre belediye hudutları içindeki toptan satışlar, hallerde belediyenin kontrolü altında yapılacak. Bu işyerlerinden alınacak her türlü yasal harç ve resimler, ilgili yasalara göre tahsil edilecek.

Değişiklik yapılacak

Teklif, Belediyelerce Kurulan Toptancı Hallerinin Sureti İdaresi Hakkında Kanun ile Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik öngörüyor.

Belediyelerce Kurulan Toptancı Hallerinin Sureti İdaresi Hakkında Kanun'un 1. maddesi değiştirilerek belediye hudutları içindeki toptan satışların toptancı hallerinde belediyenin kontrolü altında yapılması sağlanıyor. Yürürlükteki maddeye göre toptancı haller, amme emlakından sayılıp kiraya verilemiyor. Belediye hudutları içindeki toptan satışlar bu hallerde yapılıyor. Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 21. maddesi değiştirilerek bu işyerlerinden alınacak her türlü yasal harç ve rüsumların ilgili yasalara göre tahsil edilmesi öngörüldü. Yürürlükteki maddeye göre, toptancı hallerde işyeri tahsisi, üretici birliklerine öncelik verilerek yapılıyor. Kamu emlakından sayılan toptancı hallerde işyeri tahsisi, ilgili belediyece yapılarak ücret tahsil ediliyor. Bu yerler ise kiraya verilemiyor.

Önemli kaynak

Teklifin gerekçesinde, yürürlükteki yasalara göre toptancı hallerinin satılmasının kanuni olarak mümkün olmadığı belirtilerek, şöyle denildi: ?Halbuki, belediyelerin toptancı hallerini satabilmeleri halinde bu satıştan elde edecekleri gelir belediyeler için önemli bir kaynak olacaktır. Ayrıca satış yapılan söz konusu toptancı hallerindeki dükkanların denetimi yine belediyelerde olacak ve her türlü vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler devam edecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber