OKS'yi 'sıfırcılar' değiştirdi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Şubat 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEB, OKS yerine İlköğretim Başarı Puanı'nın öğrenci yerleştirmesinde etkili olması ve 2009'da sınavın kaldırılmasına karar verdi. Ancak öğrenci ve veliler değişen sistemden haberdar olamadı

Bir kalem bütün hayatı değiştirebilir, bir kalem bütün hayatı yazabilir. Eğitim camiasında bugünlerde milyonlarca öğrencinin hayatını değiştirecek önemli değişiklikler yaşanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı OKS'de, ÖSYM Başkanlığı ise ÖSS'de önemli değişikliklere gitti. 2009'da OKS'nin kaldırılmasına karar verilirken, başarılı ve başarısız öğrencinin nasıl ayrıştırılacağı tartışması, hem bakanlık teşkilatında hem de eğitimciler arasında aralıksız sürüyor. Sessiz ve derinden süren bu tartışmalardan yalnızca binlerce YTL ücret ödeyerek çocuklarını OKS hazırlık kurslarına gönderen velilerle, iyi bir Anadolu Lisesi kazanma telaşıyla dershane kapılarını aşındıran öğrenciler habersiz... Hayatınızın bundan sonraki kısmını baştan sona etkileyecek olan sınavlarla ilgili yapılan tüm değişiklikleri, eğitim sistemindeki yenilikleri artık düzenli olarak gazeteniz star'da bulacaksınız. Eğitirken ve eğitilirken, eğitim haberlerinden habersiz ve gelişmelere sessiz kalmayın...

İLK ve ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin ÖSS ve OKS'ye hazırlandıkları gerekçesiyle sahte doktor raporu alarak dersleri boşlamasına yol açtı. ÖSS'de sıfır alan onbinlerce öğrenci gibi OKS'de de onbinlerce öğrenci sınavlar sonunda sıfır çekince, eğitim sistemi 17. Eğitim Şurası'nda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve eğitimcilerce masaya yatırıldı. Eğitimde dershaneler yerine okulları daha etkin hale getirebilmek için Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı yerine İlköğretim Başarı Puanı'nın (İBP) öğrenci yerleştirilmesinde etkili hale getirilmesine ve kademeli olarak 2009 yılında OKS'nin tamamen kaldırılmasına karar verildi.

OKS EĞİTİMCİLERİ BÖLDÜ

MEB, OKS'nin kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Eğitimciler İBP'nin OKS'ye yüzde 15 olarak etkilemesi yönündeki öneride eğitimciler anlaşamadı. Okullardaki ölçme-değerlendirmenin bir standardının olmaması ve OKS'deki son değişikliklerle birlikte öğrenci notlarının, okulları başarılı göstermek için yüksek tutulduğu şikáyetleri yeni tedbirler almaya itiyor. OKS'de değişiklik yapılması ve İBP'nin etkisi de bakanlık bürokratlarını böldü.

NOTLAR YÜKSELTİLİYOR

TÜRKİYE'DEKİ tüm ilköğretim okullarının aynı fiziki koşullar ve eğitim standartında olmaması ve standart öğretim modeli bulunmaması da eğitimcileri kara kara düşündürüyor. Bazı okullarda öğrenci notlarının yükseltildiği bilgisi ise yeni bir sıkıntı olarak ortaya çıktı. Genel tabloya bakıldığında bürokratlar OKS'nin kısa vadede kaldırılamayacağına işaret ediyorlar. Ancak bu yıl uygulanacak olan sistem şöyle: Soruların tamamını doğru yapan öğrencinin OKS notuna İBP'nin etkinin yüzde 7 veya 8 olması planlanıyor. Bu durumda 5 tam diploma notuyla mezun olan bir öğrenci 37.5 ile 40 ek puan alabilecek.

iŞTE OKS 2007'DEKi DEĞiŞiKLiKLER

Bu yıl ilk kez ilköğretim mezunlarının alacakları diploma önem kazanıyor. Öğrenciler bunu önceden bilmedikleri için ciddi sıkıntı yaşanıyor.

Diploma notu yüksek öğrenci, OKS 2007'de şanslı olacak. Net olarak bilinmemekle birlikte yüzde 7 ile 8 oranında İBP yansıyacak.

Okul birincisinin kaç puan alacağı; öğrenci sınava girdikten sonra, yaptığı netlere bağlı olarak ağırlıklı standart puanı belirlenecek.

Bu toplam ağırlıklı standart puana diploma notu da katılınca 100 ile 500 aralığındaki puana dönüştürülecek. Okul puanı da bu dönüştürmede sınav notuna eklenecek.

OKS'de bu yıl uygulanacak önemli bir değişiklik ise tercihler bir defada alınacak. Öğrenci istediği 20 okulu seçecek ve ikinci kez tercih yapmayacak.

Sınava başvurular martta olacak. 850 bin kişinin başvurması bekleniyor. OKS, 10 Haziran 2007'de yapılacak.

n OKS ve özel öğretim kurumları sınavları bu yıl ikinci kez birlikte yapılacak. Başvuru ve tercihler randevu sistemiyle alınacak.

Öğrenciler tercih dışı yerleştirme yapılmaması için tercihlerini sanal ortamda sürekli kontrol edebilecek.

Bu yıl ilk kez öğrenciler DPY (Devlet Parasız Yatılı), Polis Koleji ve OKS için tek başvuru yapılacak. Böylece öğrenciler OKS yerine DPY'nin ücretini yatırdığı için sınav dışı kalma gibi sorunlar yaşamayacak.

OKS'nin soru sistemi değişmeyecek. Yalnızca OKS için hesaplanan TM ve MF puanları Polis Koleji başvuruları için de kullanılacak. Bu yıl ilk kez özürlü öğrenciler için fazladan üç saat süre tanınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber