SPK'dan uyarı: Mortgage devlet garantisi değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2007 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığına vekaleten eden İkinci Başkan Turan Erol, Mortgage (Tutsat) sistemi hakında açıklamalar yaptı ve vatandaşları sistem konusunda uyardı

A.A muhabirinin mortage tasarısı konusundaki sorularını yanıtlayan Erol, sermaye piyasaları ayağında en önemli konunun ikinci el piyasaların oluşması olduğunu vurguladı. Tasarı ile gelen en önemli yeniliğin uzun vadeli fon yaratmaya yönelik olduğuna işaret eden Erol, ''Şu anda da konut kredisi veriliyor. Ancak banka alacağınının tamamını tahsil için vade sonuna kadar bekliyor. Yeni sistemde bankalar verdikleri kredilerden doğan alacaklarını 2. el piyasalarında satıp likit hale gelebilecek'' diye konuştu.

-EMEKLİLİK FONLARI VE KURUMSAL YATIRIMCI GELECEK-

Böylelikle sisteme bugüne kadar girmemiş yeni fonların dahil olacağını anlatan Erol, uzun vadeli yatırım ihtiyacı olan emeklilik fonları ile kurumsal yatırımcıların bu piyasaya ilgi göstereceğini kaydetti. Kurumsal altyapı konusunda ise tapu sicil kayıtlarından konutların kalitesine bir çok alanda iyileşme yaşanacağını anlatan Erol, yeni düzenlemelerin sisteme güven kazandıracağını söyledi.

-VATANDAŞA UYARI-

Bu arada, yeni sistem konusunda vatandaşları da uyaran Erol, ''İnsanlar şunu bilsinki, bu sistem devlet garantisi ve sübvansiyon ile çalışan bir sistem değildir. Sistem iyi işlediği zaman piyasa koşullarındaki iyileşmeden vatandaş da istifade edecek'' diye konuştu.

-''VERGİ İNDİRİMİNDE KARAR PARLAMENTO'NUN''-

Sistemdeki vergi indirimine ilişkin de Erol, bu konuda kararın Parlamentoya ait olduğunu vurguladı. Ancak kurumsal altyapının güçlendirilmesi için vergi indiriminin faydalı olabileceğine işaret eden Erol, sistemle birlikte, düşük tapu harcı, düşük KDV ve satıcının konut bedelini düşük göstermesi gibi durumların önüne geçileceği için uzun vadede Maliye ayağında gelir artışı olabileceğine dikkat çekti.

-FAİZ DÜŞÜŞÜ, PİYASAYA BAĞLI-

Tasarının yasalaşması durumunda bir faiz düşüşü beklediklerini söyleyen Erol, ''Ama bu piyasa koşullarında cereyan edeceği için talep tarafını da dikkate almak gerek'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber