İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Meslek lisesi mezunu olmayan aday, önlisans veya lisans diplomasıyla teknisyen olabilir mi?

Meslek lisesi mezunu olmayan bir aday, önlisans diploması ile teknisyen kadrosuna atanabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Mart 2017 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meslek lisesi mezunu olmayan aday, önlisans veya lisans diplomasıyla teknisyen olabilir mi?

SORU: Adalet Bakanlığı Ceza Tevkifevleri Genel Mudurlugu nun teknisyen alimlarindaki hukuksuzluklari şikayet etmek istiyorum. Tarsus Adalet Komisyonu Baskanliginin bilgisayar teknisyeni alımını örnek göstermek istiyorum.
Aday meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunu olmadan bilgisayar muhendisligi diplomasi ve lisans kpss puani ile bilgisayar teknisyenligini kazanmaktadır.
Aday meslek lisesi inşaat mezunu olmamasina rağmen insaat teknikerligi diplomasi ve önlisans Kpss puani ile insaat teknisyenligini kazanmaktadır.
Aday meslek lisesi sihhi tesisat bolumu mezunu olmadan tesisat ogretmenligi diplomasi ve lisans kpss puani ile tesisat teknisyeni olmaktadır.
Aday meslek lisesi elektrik mezunu olmadan onlisans elektrik teknikerligi diplomasi ve önlisans kpss puani ile elektrik teknisyeni olarak atanmaktadir.
Bu atamalar mevzuata uygun mu?

CEVAP: Hatırlanacağı üzere, Danıştay kararı doğrultusunda, adaylara 2014 ve 2015 yıllarında, üst öğrenimden sınava girmiş adayların, kazandıkları alt öğrenimden de tercih yapma hakkı verilmişti. Ancak Danıştay'ın üst karar organı bu uygulamayı bozunca bu hak kaldırılmıştı. Diğer taraftan 2014 ve 2015 yılı uygulamasında dahi eğer aday, teknisyenlik unvanını ihraz etmemiş yani kazanmamışsa (ki teknisyenlik unvanı ancak meslek lisesi okumakla kazanılır), o kadroya atanamamaktadır.

Ayrıca 3795 sayılı Bazı, Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun 3. Maddesi şu şekildedir:

"Gördükleri mesleki teknik öğretim alanlarına göre;
a) Mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ile denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca kabul edilen diğer mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve bu okullara denk mülga okullardan mezun olanlara "teknisyen",
b) Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker",
c) Lise üstü üç yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "yüksek tekniker",
d) Lise üstü dört yıl süreli yüksek teknik öğretim gören erkek teknik öğretmen okulu, erkek teknik yüksek öğretmen okulu, yüksek teknik öğretmen okulu ve teknik eğitim fakültesi mezunları ile kız teknik öğretmen okulu, kız teknik yüksek öğretmen okulunun ve mesleki eğitim fakültesinin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlara "teknik öğretmen",
e) Teknik öğretmen unvanını kazananlar için Yükseköğretim Kurulunca belirlenen mühendislik fakültelerince düzenlenecek iki yarıyıl süreli mühendislik eğitimi tamamlama programını en fazla dört yarıyıl içinde bitirenlere dallarında "mühendis",
unvanı verilir.
Bu unvanlar, eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır."

Bu hükme göre, bir unvanı ihraz etmek yani kazanmak için belirtilen okullardan mezun olmak gerekmeketdir.

Sonuç olarak,

Aday meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunu olmadan bilgisayar muhendisligi diplomasi ve lisans kpss puani ile bilgisayar teknisyenligine atanamaz.

Aynı şekilde, aday, meslek lisesi inşaat mezunu olmamasına rağmen inşaat teknilerligi diploması ve önlisans Kpss puanı ile insaat teknisyenliğine atanmaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber