Hatipoğlu: Üniversite rektörleri krallıklarının gitmesinden endişe ediyor

Haber Giriş : 13 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin getirdiği kanun tasarısının rektörleri endişeye sevk ettiğini anlatan Hatipoğlu, "Üniversite rektörleri kral gibi davranıyor. Şimdi de bunlar kendi krallıklarının gitmesinden endişe ediyorlar" dedi.

YÖK Kanunu'nda köklü bir değişiklik yapılması gerektiğini savunan, rektörlerin bir dönem için seçilmesi gerektiğini ifade eden Hatipoğlu, "Getirilen kanun tasarı ile, hükümet asıl bizi aldatmıştır. Üniversite camiası, rektörlerin saltanatına son verilmesini bekliyor. Biz bunun için aylarca kanun tasarısı hazırladık. Şimdi bundan vazgeçtiler. 3-5 maddelik bir tasarıyı, Meclis'e getirdiler. Ben, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan YÖK Kanunu tasarısının tamamının Meclis'e getirilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

MECLİS'E SAYGI DUYSUNLAR
İmam hatip lisesi mezunlarına karşı büyük bir haksızlığın yapıldığını anlatan Hatipoğlu, "Aslında hem imam hatip lisesi mezunları, hem de meslek lisesi mezunlarına karşı büyük bir haksızlık yapılmaktadır. Biz, hazırladığımız tasarı ile katsayı uygulamasını sıfıra indirmiştik. Hükümet ise Meclis'e gönderdiği tasarı ile bazı odakları memnun etmek için bu uygulamadan vazgeçmiştir" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın YÖK Kanunu ile ilgili açıklamalarını da eleştiren Hatipoğlu, "Genelkurmay bu işe karışmamalıydı. Mademki bu ülkede demokrasi var, herkes, Meclis'in aldığı kararlara saygı duymalıdır. Bir kanun hazırlanırken, bütün kurumların görüşü alınır. Herkesin düşüncesi dinlenir ama son sözü Meclis söyler. Egemenlik, TBMM tarafından kullanılır. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in bu konuda söyledikleri tamamen yanlıştır" dedi.

REKTÖR YANLIŞ YAPTI
ODTÜ Rektörü Ural Akbulut ve ODTÜ öğretim üyelerinin cüppeleriyle Meclis'e gelerek, YÖK tasarısına karşı gelmelerini de eleştiren Hatipoğlu, "ODTÜ Rektörü'nün yapmış olduğu şey, tamamen bir hatadır. ODTÜ'de 400'den fazla öğretim üyesi var. Siz, bunların 90-100 tanesini devletin otobüsüne bindirerek, Meclis'e getireceksiniz. Ondan sonra eylem yapacaksınız. Bunlar tamamen yanlış şeyler" diye konuştu.

Hatipoğlu, 'Adam gibi bir YÖK Kanunu'nun hazırlanarak, biran önce Meclis'e getirilmesi gerektiğini ve rektörlerin krallığına son verilmesini istedi.

Bu arada, Üniversitelerarası Kurul Üyesi ve Gazi Üniversitesi Rektörü Rıza Ayhan da, bazı üniversite öğretim üyelerinin "İmam hatipler kapatılsın" teklifini sert bir dille eleştirerek, "İmam hatip liselerinin kapatılması, kesinlikle sorunları çözmez" dedi. Meslek liselerine önem verilmesi gerektiğini, meslek lisesi oranının normal liselerin üzerine çıkartılması gerektiğini ifade eden Ayhan, "Avrupa ülkelerinde, meslek liselerinin tüm liseler içerisindeki oranı, yüzde 65 seviyesinde. Biz de ise ancak yüzde 35'i bulmaktadır. Bu ülkenin ara elemana ihtiyacı var. Bu nedenle, meslek liselerinin oranı arttırılmalı. İnsanların bu liseleri tercih etmesi teşvik edilmelidir" dedi. Ayhan, bir uzlaşma ortamının sağlanabilmesi, gerilimin düşürülebilmesi için inisiyatif üstlendiğini belirterek, bu konuda aldatılmadığını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümet üyeleriyle yaptıkları görüşmede, meslek lisesi mezunlarının, hangi şartlar altında üniversiteye girebileceklerini konuştuklarını anlatan Ayhan, "Tabi bu konular, şahsen benim karar vermemle olmaz. Bu işler teknik konulardır. Ben, bu işin tekniğini bilenler tarafından ele alınması gerektiğini söylüyorum. Benim katıldığım toplantılarda, benim tek başıma üniversiteleri temsil etmediğimi, sadece görüş ifade ettiğimi, herkes bilir" diye konuştu.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber