Bu ordu Çin'i üçe katlar

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite kapısında bekleyenlerin sayısı 16 yıl sonra altı milyona ulaşacak. Bu rakam iki milyonluk dev Çin ordusunun bile üç katı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yığılmanın önlenmesi için üniversitelerde kontenjan artırılmasını istedi

TÜRKİYE'DE yüksek öğretim sınavına giren her 10 kişiden 9'u ÖSS'de eleniyor. Sınava her yıl ortalama 1 milyon 700 bin kişi giriyor. Yalnızca 205 bin kişi örgün öğretim kurumlarına yerleştiriliyor. Üniversite kapısında bekleyenlerin sayısının 2023'te altı milyona ulaşacağı hesaplandı. ÖSS ordusu iki milyon 225 bin askeriyle dünyanın en büyüğü olan Çin ordusunu bile üçe katlayacak.

KONTENJAN EKSİLTİLDİ

SİSTEM gençlerde ciddi olumsuzluklara yol açtı. YÖK bu yıl özellikle eğitim fakültelerinde kontenjan eksiltmeye gitti. Eğitim fakültelerinin kontenjanı 42 binden 33 bine düşürüldü. YÖK Başkanvekili gerekçe olarak sınıfların kalabalık olmasını gösterdi, Avrupa'da öğretim üyesi başına 10 öğrenci, Türkiye'de ise 57 öğrenci düştüğünü bildirdi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan üniversite girişi sırasındaki yığılmaların önüne geçebilmek için kontenjanların mutlaka arttırılması gerektiğine işaret etti. Başkan Yarımağan ?Kontenjan artarsa ve lise bitirme sınavı gelirse talebin az olduğu yerlere sınavsız öğrenci alınabilir. Böylece beş yıl sonra üniversite sınavına giren öğrenci sayısı 1 milyona, 10 yıl sonra da 500 bine inebilecektir' dedi.

100'LÜK FORMÜL

YÜZBİNLERCE öğrencinin üniversite kapısında beklemesine ve iki kez yerleştirme yapılmasına rağmen 2006'da vakıf üniversiteleri ve KKTC'deki üniversitelerde boş kontenjan oluşmuştu. Aynı sorunun yaşanmaması için önlem alındığını anlatan Yarımağan şunları söyledi: Mezunların diploma notları 100 üzerinden gönderilecek. Önceden 85-100 arasındaki notlar, 5'e dönüştürülüyor, öğrenciler ayrılamıyordu. 100'lük sistemle ortaöğretim başarı puanları başarılı öğrencilerin lehine işleyecek.

?SİSTEM KÖKTEN DEĞİŞSİN'

OKAN Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş ilkokuldan başlayarak eğitim sisteminin kökten değiştirilmesini önerdi. Kırbaş ?Umarız uzlaşma ortamı bir an önce sağlanır ve Türkiye eğitimde radikal önlemleri gecikmeden alır' dedi.

ÖSS'DEKİ SÜRPRİZ DEĞİŞİKLİKLER

UĞUR Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat 2007 ÖSS Kılavuzu'nda yer alan süpriz değişikliği star okurları için değerlendirdi.

Polat ?ÖSYM bu yıl öğrencilerin ikinci bölümden iki testten değil bir testten 0.5 net yapmalarını yeterli koşul olarak görmüştür' dedi.

ÇÖZÜMDE ÖNEMLİ ADIM

Öğrenciler için bunun yararlarını ise şöyle açıkladı: Daha fazla öğrencinin SAY-2, SÖZ 2 ve EA-2 puanı hesaplanacak. Lisans programını tercih eden öğrenci sayısı artacak. Vakıf üniversitelerini tercih edecek olan öğrencilerin önü açılacak, geçen yıl yaşanan problemin çözümü için önemli bir adım atılmış olacak. Öğrencilerin birinci bölüm (ortak alan) testlerindeki başarısı daha fazla önemli olacak. Bu arada bu yıl sınava girecek öğrenciler gelecek yıla göre daha şanssız olacak. 2008 ÖSS'ye liseler 4 yıla çıkarıldığı için ortalama 700 bin kişi eksik girilecek. Sınava giren öğrencilerin kazanma şansı neredeyse yüzde 50 artacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber