Kıdem tazminatı fonu tekrar gündemde

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu işçi kesiminin tartışmaya bile yanaşmadığı, işverenin ise yıllardır istediği ?Kıdem Tazminatı Fonu?nu dün yeniden telaffuz etti

İşveren kesiminin yıllardır talep ettiği ancak işçi kesiminin tartışmaya bile yanaşmadığı Kıdem Tazminatı Fonu geri geliyor. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Kıdem Tazminatı Fonu'nda gelinen noktayla ilgili bilgi verdi.

Dün İNTES'in ?Ertelenen Sosyal Güvenlik Reformu? konulu toplantısında konuşan Başesgioğlu, ?Kıdem tazminatı fonu üzerinde çalışıyoruz. Uzlaşma çok önemli. Aktüeryal dengesi sağlam bir fon kuracağız, daha önce bu fonu çevirecek prim oranı yüzde 3 olarak önerilmişti. Ama bu oranla fonun dönmeyeceği görülüyor? diye konuştu.

Üzerinden çalışılan plana göre Fon'a işveren payı yüzde 4 olacak. İşsizlik Sigortası Fonu'na ödenen yüzde 2'lik işveren payı yüzde 1'e düşecek. Yüzde 2 de devletin sosyal güvenlik piriminden bu fona kaydırılacak. Bununla oluşacak yüzde 6'lık prim oranının Fonu döndürebileceği hesaplandı. Fonda biriken para nemalandırılacak. İşçilerin kıdem tazminatları fondan ödenecek. İşçinin kıdem tazminatına bir tür devlet garantisi getirilmiş olacak.

Bakanlık işçi tarafına uygulamayı, ?işyerlerinden kıdem tazminatını alamayan çok sayıda işçi için bir devlet garantisi olacağı? şeklinde savunuyor.

Mevcut işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Bu kapsamda Fon uygulaması 1 Ocak 2008 tarihinden sonra işe girenler için geçerli olması üzerinde duruluyor.

Spor salonu şartı yok

Halen 50 kişinin üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde özürlü oranı yüzde 3, eski hükümlü oranı yüzde 1, tercihe bağlı özürlü ya da eski hükümlü oranı yüzde 1, terör mağduru oranı yüzde 1 olmak üzere toplam yüzde 6 oranındaki zorunlu işçi çalıştırma kuralı da esnetilecek. Bu değişiklik planında özellikle işverenlerin bu zorunluluğa uymamak için ?kayıtlı işçi sayısını 50'nin altında gösterme? yani bir KOBİ işletmesi olma yolunu seçmesinin etkili olduğu belirtiliyor.

Öte yandan işçi sayısı 500'den fazla olan işyerlerinin ?Spor Tesisi yapma mükellefiyeti? nin kaldırılmasına da karar verildi. Bu zorunluluğun dayanağı olan Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmeliği değiştirilecek. Yasaya göre halen, işçi sayısı 750'ye kadar olan işyerleri seyircisiz spor salonu, 1000'e kadar olanlar seyircisiz spor salonu ve basketbol veya voleybol sahası, 1500'e kadar olanlar 250 seyirci kapasiteli spor salonu yapması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber