YÖK yasa taslağı üzerindeki görüşmelere ilişkin renkli anlar

Haber Giriş : 13 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Yasa Tasarısının görüşmeleri, AKP'nin tasarının öncelikle gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi ile dün (12 Mayıs Çarşamba) saat 15.00'da başladı ve bu sabah saat 10.07'de bitti. Bu görüşmelerin başlangıcında oturumu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetirken, gece saat 02.30'dan itibaren yerini TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'e bıraktı.

ÇELİK, SALONDAN AYRILAMADI

Genel Kurul'da katip üyeler, CHP'li Türkan Miçooğulları, Mevlüt Akgün ve Suat Kılıç yer değiştirdi.

Görüşmeler sırasında, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kısa süreli olarak hükümet sıralarındaki yerini, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e devretti. Çelik'in bu kısa aralıklarla Genel Kurul'dan ayrılması bile CHP'lilerin eleştirilerine neden olurken, Çelik'i ciddiyetsizlikle suçladılar. CHP'liler İçtüzük'teki engelleme taktiklerini kullanarak her madde için, maddenin tasarıdan çıkarılması önergesi verirken, hepsine de aynı uzun gerekçeyi yazdılar.

MİLLETVEKİLLERİ ARABALARINDA UYUDU

Bu görüşmeler sırasında, CHP milletvekilleri zaman zaman yoklama isterken, AKP'liler her yoklama isteğinde de toplantı yeter sayısını buldular. Görüşmeler sırasında, milletvekillerinin bir bölümü Genel Kurul salonu ve kuliste uyurken, bazı milletveklleri de arabalarını çalıştırarak, arabalarında uyudular. Bu milletvekillerini, arkadaşları yoklama ve oylama sırasında uyandırdı.

"İLO SÖZLEŞMELERİNE AYKIRI DEĞİL Mİ?"

CHP milletvekilleri, konuşmaları sırasında zaman zaman bu yoğun çalışma temposunu eleştirdiler. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Bakan Hüseyin Çelik'e, bir ara "15 saattir çalışıyoruz. Bu İLO sözleşmelerine uyuyor mu?

İş Yasası'na uyar mı? Uymuyorsa bu angarya mı? Siz bundan dolayı kendinizi sorumlu hissediyor musunuz? 11.00'dan sonra sokaklarda görünmemek için mi sabahı bekliyoruz?" diye sordu.

Bu soruya karşılık Çelik, milletvekillerinin çalışma saatlerinin 09.00'da başlayıp, akşam belli bir saatte bitmediğini söyledi.

Sabah saatlerinde yine bir madde üzerinde grubu adına konuşan CHP'li İnce bir ara uykusuzluktan konuşmasını şaşırarak, "Sevgili hemşerilerim diye başlayacaktım. Akıl mı bıraktınız?" dedi.

GÜNAYDIN BAŞKAN

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, sabah konuşmasını yapmak için kürsüye çıktığında, "Günaydın Başkan, Günaydın arkadaşlar" diye sözlerine başladı. Altay, tasarıyı eleştirirken, kendisine laf atan AKP'liye, "Sıkıldıysan git yüzünü yıka" diye karşılık verdi.

NURCU SORUSU ENGELLENDİ

Tasarının görüşmeleri sırasında, CHP İzmir Milletvekili Enver Öktem, Milli Eğitim Bakanı Çelik'e, "Ezelden beri sizin Nurcu gelenekten geldiğiniz söylenir. Doğru mu?

Doğruysa..." diye bir soru sorarken, oturumu yöneten Başkanvekili Nevzat Pakdil tarafından engellendi. Pakdil, soru sorma süresinin dolduğunu söyleyerek, Öktem'in sözünü kesti.

"ZAMAN ZAMAN UYUYORDUNUZ AMA.."

Tasarının görüşmelerine Başbakan Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerden AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan da katılırken, buna CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç da dikkat çekti. Koç, kendisine laf atan Mercan'a, "Bu yasaya özel bir ilgi gösterdiği için bu görüşmelere katılıyorsunuz. Gerçi zaman zaman uyuyordunuz ama bundan sonra da Genel Kurul'a devamınızı dileriz" diye karşılık verdi.

KARŞI DEVRİM TARTIŞMASI

Başta CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol olmak üzere bazı CHP'liler, tasarıyı "karşı devrim" tasarısı olarak değerlendirirken, tasarı üzerinde son konuşmacılardan biri olan CHP'li Oya Araslı da, AKP'lilere, "İmam devlet istiyorsunuz. Bu düzünlemeyle, Cumhuriyetin temellerinden olan Tevhid-i Tedrisat Yasası'nı kaldırıyorsunuz" dedi.

AKP'liler bu sözlere karşılık, "İftira atıyorsunuz" diye tepki gösterirken, Oya Araslı, "O zaman tasarıyı bu adımda geri çekin. İftira değilse geri çekin" dedi.

Araslı, "Bu otomobil sürmekten daha az bir iş mi bizi bu şekilde çalıştırıyorsunuz" dedi. AKP'liler bu defa "Çalışmayın" diye laf atarken, Araslı, muhalefet görevini yaptıklarını söyledi.

AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik, son maddede söz alarak, CHP'lilerin çok acımasız eleştiriler yaptığını ancak gerginlik olmaması için bu saate kadar beklediklerini vurguladı. Özellikle CHP'lilerin bu tasarıyı "karşı devrim" tasarısı olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Yapılan düzenleme aslında 1999 öncesini karşıladığına rağmen, 1999'a kadar ki uygulama neyin karşı devrimiydi. Siz 1999'dan önce de iktidardaydınız. İktidardaydınız karşı devrim dediğiniz hadiseyi değiştirseydiniz" diye konuştu.

"İMAM HATİP LİSELERİNİ İLK AÇAN İSMET İNÖNÜ'YDÜ"

Çelik, CHP'lileri kendilerini imam hatipleri gündeme getirmekle suçladıklarını belirterek, "İmam hatip liselerini ilk açan 1949'da İsmet İnönü'dür. Yine Darül Fünün bünyesinde ilk İlahiyat Fakültesini açan da İsmet İnönü'dür" dedi. CHP'liler, "İstismar etmeyin" diye bağırırken, Çelik, "İstismar etmiyorum. Doğruyu söylüyorum. Yani Cumhuriyetin kurduğu sistem değişiyor gibi olay farklı boyuta taşınıyor" karşılığını verdi.

258 KABUL

Genel Kurul'da tasarının tümü üzerinde açık oylama yapıldı. Açık oylamaya, 258 milletvekili katılırken, 254 kabul, 4 ret oyu çıktı. CHP'liler oylamaya katılmadı

Çelik: "Şu andan itibaren uyumak istiyorum"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda uzun müzakereler sonunda yasalaşmasının ardından, ''Tartışmalar artık biter mi?'' sorusu üzerine ''Ben şu andan itibaren uyumak istiyorum'' dedi.

Çelik, gazetecilerin, CHP'nin tasarının tümünün oylamasına katılmamalarına ilişkin sorularına, ''Sayıları çok azdı, 30-40 kişi vardı. Oylamaya katılsalardı (Grubunuz nerede?) diye sorarlardı. Onun için katılmadılar'' karşılığını verdi.

Yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi durumunda ne olacağı sorusunu ''varsayımlar üzerinde konuşmam'' şeklinde yanıtlayan Çelik, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, ''Yasamanın hatası varsa yargı düzeltir'' sözlerinin bütün yasalar için geçerli olduğunu, Çiçek'in genel ilkeyi dile getirdiğini belirtti.

YÖK tasarısı.. CHP ve AKP'liler arasında "Anayasa uygunluk" tartışması...

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, YÖK Tasarısı'nın Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerinden olan 2. maddeye aykırı olduğunu savundu.

Araslı, tasarı üzerinde CHP'nin görüşlerini dile getirirken, tasarının, ''dini siyasete alet edenlerin işine yarayacağını, eğitim sistemini yozlaştıracağını'' savunarak geri çekilmesini istedi. Araslı, ''Bunu yapmazsanız, Türkiye'nin laik yapısıyla boğuşuyorsunuz ithamıyla karşılaşırsınız'' dedi. Araslı, AK Partililerin laf atmaları arasında sürdürdüğü konuşmasında tasarının Tevhidi Tedrisat Kanunu ile Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerinden olan 2. maddesine de aykırı olduğu görüşünü dile getirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik, tasarının öngördüğünden daha ileri uygulamanın 1999'dan önce var olduğunu anımsatarak, ''O zaman Anayasa'nın 2. maddesi yok muydu? O zaman aykırı değildi de şimdi mi oldu?'' diye sordu.

Çelik, ortada bir problem bulunduğunu ve bunu çözmek gerektiğini bildirirken, TBMM çatısı altında Cumhuriyet'in kazanımlarını benimsememiş kimsenin yeri olmadığını söyledi.

Çelik, dini eğitimin bir ihtiyaç olduğunu, vatandaşın bu talebine devletin sağlıklı bir şekilde yanıt vermesinin bu konudaki yanlışlıkların da önüne geçeceğini belirtti.

Faruk Çelik, Anayasa'da dinle devletin nerede olması gerektiğinin açıkça düzenlendiğini, milletin dinle, dinin milletle bir problemi olmadığını ifade ederken, ''Ama toplumun değer yargılarıyla problemi olanlar var. Onlar her yerde problem'' dedi.

CHP'li Araslı, imam hatip okullarının, din görevlisi yetiştirmek amacıyla Cumhuriyet'in ilk yıllarında milli eğitim sistemi içinde yerini aldığını, din kökenli meslek sahibi yetiştirmek gibi bir amacı olmadığını anlattı. Bu okulların, ''eğitimi dini-dini olmayan şeklinde ayıranların, dini siyasete alet etmek isteyen ve arka bahçe olarak görenler tarafından istismar edildiğini'' ifade eden Araslı, ''Halktan oy aldınız, biz de halkın oylarıyla seçildik. Halka vaatte bulundunuz; vaatlerinizi tutun ama Anayasa'nın dışına çıkarak değil. Anayasa'ya aykırı olacak vaatlerde bulunmayın'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, tasarı konusunda kendisinin ve arkadaşlarının vicdanının rahat olduğunu bildirerek, ''Bizim vicdan problemimiz yok'' diye konuştu.

Genel Kurul'da tasarının tümünün oylamasına geçidiğinde, AK Partililer açık oylama isteminde bulundu. Tasarı elektronik sistemle açık oya sunuldu. 258 milletvekilinin katıldığı oylamada, 4 ret oyuna karşılık 254 oyla tasarı kabul edildi.

TBMM Başkanı Vekili Nevzat Pakdil, oylamadan sonra bugün saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber