Dil öğrenmek beyin hücrelerini koruyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2007 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı Avrupa ülkelerinin farklı toplumlara eğitim kurumlarında kendi anadillerini konuşma ve eğitim görme yasağı getirirken, İngiltere'de farklı dilleri bilip konuşmanın faydaları anlatılıyor. Çok kültürlü bir yapıya sahip olan İngiltere'de yapılan bir araştırma farklı dilleri öğremenin zekayı arttırdığını gösterdi.

İngiltere'nin York Üniversitesi Araştırma Ekiplerince yapılan araştırmada, iki dili aynı anda konuşmanın zekayı artırdığına ortaya koydu. 30 ile 88 yaşları arasında toplam 104 kişi üzerinde araştırma yapan York Üniversitesi, iki dilde eğitim anlayışının toplum için daha sağlıklı olduğuna dikkat çekerek, iki dil bilenin bir dil bilenden genelde daha zeki olduğunu açıkladı.

Araştırma sonuçları ile ilgili 'Gelişim Psikolojisi Bülteni'nde yorumda bulunan uzmanlar, farklı dillerde eğitimin ilerleyen yaşlarda beyni zinde tuttuğu görüşünde. Farklı dilleri konuşmanın yaşlılıkta bunamaya karşı beyni koruduğunu anlatan uzmanlar, bunun yanı sıra muzik, dans, sürekli kitap okuma ve bulmaca çözme gibi uğraşların da beyne faydalı gelebileceğini vurguluyor.

Sonuçları değerlendiren York Üniversitesi Araştırma Gurubu'ndan Dr. Ellen Bialystor, "Araştırmalarımızda, iki dil bilen ve konuşan insanlar, hangi yaşta olursa olsun tek bilenlerden daha verimli ve bunama gibi hastalıklara karşı çok daha sağlıklı olduklarını gördük." dedi.

İngiltere Alzmeir Hastalıklarıyla Mücadele Derneği ise "İki dil bilmenin İnsan hayatının yaşlılık yıllarında beyni koruma görevi güttüğü bulguları, gerçekten çok ilginç ve şaşırtıcı." açıklamasını yaptı.

İngiliz basının, araştırma sonuçlarının daha önce, dil bilmenin insan beynine karşı kalkan görevi gördüğü yönündeki sonuçları desteklediği yorumunda bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber