TCK değişiyor... TBMM Adalet Alt Komisyonu çalışmalarını tamamladı

Haber Giriş : 13 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Alt Komisyonu, 7 ay önce TCK Tasarısı üzerinde başladığı çalışmalarını tamamladı. Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, tüm ceza yasaları incelenerek Türkiye'nin gelenekleri ve özel şartlarına uygun yeni bir tasarı hazırlandığını bildirdi ve ''Avrupa'nın en modern ceza yasası oldu'' dedi.

Komisyon Başkanı Toptan, alt komisyon üyeleri, çalışmalara katkıda bulunan akademisyenler ve yargıçlarla birlikte Parlamento'da basın toplantısı düzenledi.

Toptan, alt komisyonun bugüne kadar 58 toplantı yaptığını, bunların zaman zaman sert tartışmalara sahne olduğunu, ancak sonuçta geniş bir uzlaşı ile tasarının hazırlandığını bildirdi. Alt Komisyonda bitirilen düzenleme için ''Avrupa'nın en modern ceza yasası oldu'' diyen Toptan, çalışmalar sırasında tüm ceza yasalarının incelendiğini, sonuçta bunların Türkiye'nin gelenekleri ve özel şartlarına uygun hale getirilerek tasarı metnine alındığını belirtti.

Tasarının bir ay süreyle incelenmek üzere tüm ilgililere ve isteyen herkese gönderileceğini kaydeden Toptan, ''En ufak bir boşluk, eksiklik olsun istemiyoruz. Herkesin katkısını bekliyoruz'' dedi.

Toptan, Adalet Komisyonu'nun Haziran ayı ortalarında tasarıyı görüşmeye başlayacağını ve TBMM tatile girmeden önce de bu çalışmayı bitirmeyi planladıklarını bildirdi. Tasarının 2004 sona ermeden önce TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşmasını ümit ettiklerini kaydeden Toptan, ''Sonuçta Türk hukuku kazanacak'' diye konuştu.

YENİ DÜZENLEMELER

Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü de 1926 yılında çıkan Türk Ceza Yasası'nda bugüne kadar 50'nin üzerinde değişiklik yapıldığını ve sonuçta yasanın sistematiğinin bozulduğunu belirtti. Hükümet'in gönderdiği tasarının temel olarak ''Otoriter'' bir yapısı olduğunu kaydeden Köylü, kendilerinin insanı temel alan bir anlayışla büyük ölçüde yeni bir tasarı hazırladıklarını belirtti.

Köylü'nün verdiği bilgiye göre, tasarıda yer alan bazı yeni düzenlemeler şöyle:

? Soykırım suçları ile insanlığa karşı suçlar tanımlandı.

? Gerçek kişilerin yanısıra tüzel kişilere de yaptırım uygulanacak.

? Suçtan elde edilen kazançlar müsadere edilecek.

? Haksız tahrik indirimi ancak bir haksız fiil karşısında kalındığı takdirde uygulanacak.

? Para cezalarında gün hesabı yapılacak.

? Organ nakli müeyyide altına alındı.

? İşkence ve eziyet suçlarını caydırıcı hükümler getirildi.

? Cinsel dokunulmazlıklar ve cinsel suçlar, (Genel ahlaka karşı suçlar) faslından çıkarılarak, (İnsan hayatına karşı suçlar) bölümüne alındı.

? Hırsızlık ve kapkaç suçlarına ağır müeyyideler getirildi.

? Çevrenin kirletilmesi ve tahribi ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.

? Sağlıksız bina yapımını önleyici tedbirler getirildi. Ruhsata aykırı ve ruhsatsız binalara elektrik, doğalgaz, su gibi hizmetleri getirenlere ceza uygulanacak.''

''SİYASET UZLAŞMAYI GEREKTİRİR''

Komisyonun CHP'li üyesi Niğde Milletvekili Orhan Eraslan da TCK yapmanın zor iş olduğunu ifade ederek, ''(Nereden biliyorsun?) diyeceksiniz. Yaptım da oradan biliyorum'' dedi.

Cezalar arasında ''Mahşeri vicdan''da rahatsız olmamak için denge kurmaya büyük gayret gösterdiklerini belirten Eraslan, ''Tüm arzularımızı karşılamıyor ama siyaset uzlaşmayı gerektirir'' diye konuştu.

''NASIL BİR TOPLUM?''

Çalışmalara katkıda bulunan öğretim üyelerinden Doç.Dr. Adem Sözüer de TCK hazırlarken öncelikle ''Nasıl bir toplum istiyoruz?'' sorusunun yanıtlanması gerektiğini vurguladı. Sözüer ''Türkiye'nin tecavüz sonucu doğurduğu çocuğunu zehirlemek zorunda kalan annelerin, tecavüze uğrayan çocuğunu öldüren babaların, iki baklava çaldığı için ağır cezalara çarptırılan insanların ülkesi olmamasını'' sağlayacak bir metin ortaya koyduklarını bildirdi. TCK'nın dini, giyimi, siyasal düşüncelerinden dolayı insanları cezalandıran değil, onları koruyan bir yasa olması gerektiğini belirten Sözüer, ''Yeni, çağdaş, özgürlükçü bir metin hazırladık. Arzularımızın büyük ölçüde tatmin edildiğini söyleyebilirim'' dedi. Sözüer, tasarı hazırlanırken ''Hahambaşından, eşcinsel örgütlerine, memur sendikalarından, cezaevlerindeki topuğundan vurulan mahkumlara'' kadar birçok çevreden kendilerine mektuplar ulaştığını da bildirerek, ''Belki de bir ilk yapıldı ve bu tasarı toplum tarafından hazırlandı'' dedi.

CEZALARIN İNFAZI

Toptan, cezaların infazında uygulanacak indirim oranlarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, bunun yanıtının önümüzdeki günlerde başlayacak CMUK ve Ceza İnfaz Yasası değişiklikleri ile ortaya konulacağını belirtti.

Alt Komisyon Başkanı Köylü, bir gazetecinin imara aykırı binalara altyapı hizmetleri götürülmemesine ilişkin düzenlemeye karşın TBMM'den buna olanak sağlayacak bir başka yasa çıktığını anımsatması üzerine ''Bu yasa bir yıl sonra yürürlüğe girecek. 2006 yılının başına kadar kim ne yaparsa yapsın. Ona biz birşey demiyoruz'' şeklinde espriyle yanıt verdi.

(aa)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber