26 bin mükellefe hava alanında sürpriz

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'nin mükelleflere ?borç için havalimanından dönmeyin' uyarısının nedeni belli oldu. Sadece İstanbul'da tam 26 bin 382 kişi 25 bin YTL üzeri borç için havalimanlarına bildirildi

VERGİ haftası nedeniyle bugünlerde İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (İVDB) mükellefe ilanla uyarılarda bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de, ?Unuttuğunuz bir vergi borcu yüzünden havalimanından geri dönmeyin. Tıklayın, bakın' mesajıydı. Bu mesajda mükellefe vergi borcunu rahatlıkla internetten öğrenebileceği vurgusu yapılıyor. İşte İVDB'nin havalimanı uyarısı yapmasına çarpıcı bir rakam nedeniyle ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı. Sadece İstanbul'da tam 26 bin 382 kişi vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkışının engellenmesi için havalimanlarına bildirilmiş durumda.

PROSEDÜR NASIL İŞLİYOR?

SÖZKONUSU mükelleflerin ne kadarının borcunun farkında olmadığı bilinmiyor. Ancak yurtdışı yasağı noktasına gelebilmek için en az 25 bin YTL borcunuz olması gerekiyor. Yani unutulacak kadar küçük bir rakam değil. Maliye mükelleflere ödeme aşamasına gelmiş borçları için örneğin Gelir Vergisi borcu için 31 Mart'a kadar bir ay süre tanıyor. Borç ödenmezse yedi gün ek süre tanınarak ödeme emri çıkarılıyor. Yine ödenmediği takdirde cebri icra yoluyla haciz uygulaması başlatılıyor. İşte bu aşamada da Emniyet Müdürlüğü'ne yazı gönderilerek, sözkonusu mükellefin yurtdışına çıkışı halinde engellenmesi talep ediliyor.

PANİK İŞE YARAMIYOR

EMNİYET de bilgisayar kayıtlarına bu isimleri giriyor. İVDB yetkilileri, havalimanında yurtdışına çıkamayacağını öğrenen mükelleflerin paniğe kapılarak acil çözüm aradıklarını ancak o saatten sonra hızlı çözümün mümkün olmadığını belirttiler. Yetkililer ?Mesai saatleri dışına ya da hafta sonuna denk gelebiliyor. O saatte de değişiklik yapmak mümkün değil. Mesai saati olsa bile önce bilgileri gözden geçirip, Emniyet'e iletmemiz onların da kayıtlarına girmesi gerekiyor. Bu da zaman alıyor' dediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber