Bakandan itiraf: Denetim artarsa 200 bin kişi işsiz kalır

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, kamudaki bütün denetim elemanlarının seferber edilerek, 6 ay içinde cebri biçimde kayıtdışının üzerine gidilebileceğini ancak bu sürenin sonunda 200 bin kişinin işsiz kalacağını söyledi. Başesgioğlu, istihdam paketindeki iyileştirmelerin ardından iş dünyasının tepkisine bakacaklarını belirterek ?Devletin fedakârlıkları karşılıksız bırakılmamalı? dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliği'nin (AB) dün düzenlediği ?Kayıtdışı İstihdama Karşı Hep Birlikte Konferansı?na katılan Çalışma Bakanı Başesgioğlu, Türkiye'deki kayıtdışı istihdam oranının yüzde 50'ler civarında ifade edildiğini söyledi. Bakan Başesgioğlu, bu oranın abartılı olduğunu belirterek kayıtdışı içerisinde görünenlerden ücretsiz aile işçilerinin, tarımda çalışanların, geçici tarım işçilerinin isteseler bile sigortalı olamadıklarına dikkat çekti.

İşverenlerin rekabet düzeylerini yükseltmek amacıyla istihdam paketi hazırladıklarını anlatan Başesgioğlu, ?Sigorta primlerini 10 puan indirmek hem Çalışma hem de Maliye Bakanı için siyasi anlamda iyi iştir. Ama bugün 8 milyon insana emekli maaşı veriliyor. Bunun bütün yükünü 14 milyon aktif sigortalımız çekiyor. Bu sistemin dönebilmesi için benim prim toplamam lazım. Ama primi sadece kayıt altında bulunan, vergi vermeyi, sigorta primini ödemeyi kendi namusu sayan işadamlarımız ödüyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber