Orta gelirli mortgage için 2008'i beklesin

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 25 Şubat 2007 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Detaylı Resim için tıklayınız Mortgage'ın işlemeye başlaması en iyi olasılıkla 2008'de olacak. Orta gelirlinin bu sistemle ev sahibi olabilmesi için, öncelikle faizlerin düşmesi, fonların yaratılması gerekiyor

Vergi avantajları törpülenen mortgage pek çok Avrupa ülkesinde 200 yıldır uygulanan bir sistem. Türkiye'de yasal zemini oluşturulmaya çalışılan mortgage yasası çıkar çıkmaz, konut fiyatlarında başlayan artışların ekonomik nedenlerle açıklanması mümkün değildir. Çünkü; mortgage'ın işlemeye başlaması en iyi olasılıkla 2008'de olacaktır. İşlemeye başlaması için de, öncelikle faizlerin düşmesi, fonların yaratılması gerekir. Tabii alım gücünün artması, buna bağlı olarak da düzenli ödeme kabiliyetinin oluşması gerekir.

Vergi teşviği törpülendi

Vergi teşvikleri törpülendiği için, kısa ve orta vadede alt ve orta gelir grubuna avantaj sağlayamayacağı da açıktır. Şu anda, yüzde 1.55'ler seviyesindeki faiz fiyatıyla, 120 ay vadeyle aylık 1.800 YTL'yi aşan taksit ödemesiyle ev sahibi olma, umudu olmayanlara uzun vadede umut olur mu? Yani önümüzdeki 1-2 yıl içinde faiz yüzde 1'ler, 0.99'lar seviyesine iner ise bu kesim ev sahibi olur mu?

Konut fiyatlarının sistemin sadece konuşulmasına paralel artışa geçeceği beklentisi, kişi başına düşen gelirin ABD ve Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında, ortaya çıkan uçurum, giderek artan işsizlik bu umutları zayıflatıyor. Kimine göre; yüzde 30, kimi yüzde 15-20, ama artacağına kesin gözüyle bakılan konut fiyatlarını etkileyen faktörlerin başında çarpık yapılaşmanın olduğu açıktır. Dövizde yukarı doğru zayıf bir dalganın faiz seviyesini hemen yukarılara taşıdığına çok kez tanık olduk. Ayrıca; mortgage konuşulurken tartışılmayan önemli bir konu da, Türkiye'deki para sıkıntısı. Yani; fonlar yaratılmadan 'mortgage'ın da işletilebilmesi mümkün değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber