İkinci öğretimde derse giren akademisyenin ders ücretine ilişkin Danıştay kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkeme kararlarınızı bize gönderin, yayınlayalım

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener OKTİK'in, 2003 ? 2004 Öğretim yılı güz yarıyılında, Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yapan akademik personele uyguladığı İkinci öğretim ek ders ücret uygulamasına ilişkin Danıştay'ın onama kararı aşağıda yer almaktadır.

Üniversitelerde İkili Öğretim yapılması hakkında 3843 sayılı Kanunun ek ders ücretleriyle ilgili 10. maddesi, ikinci öğretim ek ders ücretlerini belirleme yetkisini, gündüz öğretiminin üç katını geçmemek üzere Bakanlar Kuruluna vermiştir. Bakanlar Kurulu ise, 8.6.1994 tarih ve 21954 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, Bakanlar Kurulu kararının birinci maddesiyle, ikinci öğretim ek ders ücretlerinin normal gündüz öğretiminde ödenen ek ders ücretlerinin bir kat fazlasıyla ödenmesini karar altına almıştır. Ayrıca, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun 11 maddesi son paragrafında da ?Müfredat programları uyarınca normal çalışma günlerinde çalışma saatinin bitiminden ve saat 17.00'den sonra başlayan gece öğretimi ile hafta tatili, yarı yıl veya yaz tatillerinde yapılan öğretimde yukarıdaki şekilde hesaplanan ek ders ücretleri %60 zamlı ödenir? denilmektedir.

İkinci(gece ) öğretimi ek ders ücretleriyle ilgili hukuki düzenleme, yasa ve bakanlar kurulu kararları ile yukarıda verildiği şekliyle kesin olarak belirlenmişken, Muğla Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Şener OKTİK, TBMM kanunlarını ve Bakanlar Kurulu kararlarını aykırı olarak, 2003-2004 öğretim yılı güz yarıyılında, gece öğretimi ek ders ücretlerini Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla belirlemeye ve her birime ayrı ayrı ücret takdir etmeye çalışmıştır.

Uygulamaya maruz kalan akademisyen tarafından Muğla idare Mahkemesinde dava açılmıştır. Dava, davacı lehine sonuçlanmış, Muğla Üniversitesi Rektörlüğün temyiz başvurusu da Danıştay Sekizinci dairesince reddedilmiştir. Danıştay kararı aşağıda yer almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber