Ödüllü savcıya soruşturma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Akşehir'de geçen yıl başlatılan kömür ihalelerindeki yolsuzlukta AKP'lilerin de olduğunu belirleyen "2005 Yolsuzlukla Mücadele ve Dürüstlük Ödülü" sahibi Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil hakkında Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı

Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği'nin 2005 Yolsuzlukla Mücadele ve Dürüstlük Ödülü'nü alan Akşehir Cumhuriyet Savcısı Celalettin Karanfil, Konya'nın Akşehir ilçesinde geçen yıl başlatılan kömür yolsuzluğu soruşturmasında, aynı yolsuzluğun AKP'li Akşehir Belediyesi'nde de gerçekleştirildiğini ortaya çıkardı.

Yine eski AKP'li İl Genel Meclisi üyesi Osman Özkan'ın liderliğini yaptığı kişilerin isimlerini belirleyen Savcı Karanfil hakkında Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı. Sanıkların, bir milletvekili aracılığıyla yaptığı şikâyet üzerine bakanlığın, Akşehir'e müfettiş gönderdiği öne sürüldü.

Akşehir Cumhuriyet Savcısı Karanfil'in, Haziran 2006'da yaptığı, Akşehir'deki bazı devlet kurumlarının kömür, temizlik, yemek ve bilgisayar ihalelerine yönelik "Hijyen" adlı operasyon kapsamında tutuklanan sanıklardan polis memuru Ercan Önder'in dışındakiler yargılama sürecinde tahliye edildi.

Tahliye edilenler arasında yer alan, suç örgütünün liderliğini yaptığı öne sürülen Osman Özkan'ın eski AKP Konya İl Genel Meclisi üyesi, Ekrem Çavdar'ın da eski AKP Akşehir İlçe Başkanı oldukları belirlendi.

Yine kömür, yine yolsuzluk

Savcı Karanfil, operasyonun ikinci aşamasını da iki hafta önce başlattı. Akşehir Belediyesi hizmet binalarında kullanılmak üzere Ekim 2005'te açılan kömür alım ihalesinde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığını saptayan Karanfil, ilk operasyonun kilit ismi Osman Özkan ile kardeşleri Mehmet ve Yılmaz Özkan'ın da Özkan Lojistik firması aracılığıyla suça karıştıklarını tespit etti.

Kömür ihalesinde, yaklaşık maliyet hesap cetvelinin düzenlenmediği, fiyat araştırması yapılmadığı, kömür miktarı belirlenmeden aynı firmadan (Özkan Lojistik) doğrudan temin yoluyla ihale fiyatından daha yüksek bedelle alınıp belediyenin zarara uğratıldığı saptandı.

Devletin zarara uğratıldığını tespit eden Karanfil, Özkan kardeşler ile 10 belediye çalışanının gözaltına alınması talimatını verdi. Osman Özkan'ın, Söke Devlet Hastanesi'nin temizlik ve hizmet alımı ihalesinde de haksız kazanç sağladığını saptayan Savcılık, Özkan'ın diğer firmalarla "çıkma" ile anlaşma yoluna giderek ihaleyi, "ihaleye fesat karıştırmak suretiyle" aldığını da belirledi.

İlk operasyon kapsamında hakkında çete davası açılan Muhammet Sever'e ait Sev-Ka İnşaat firmasının da Konya, Karaman, Mersin, Isparta, Antalya, Muğla, Bilecik, Afyon, Niğde, Kırıkkale İl Jandarma komutanlıkları ile Yüksekova Sınır Tugayı'na sattığı kömürlerin belirlenen standart değerlere ulaşmadığı bilirkişi raporlarıyla tespit edildi.

Şikâyet üzerine

Savcılık 'Hijyen' soruşturmasını yürütürken, dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Adalet Bakanlığı müfettişleri, geçen hafta Akşehir'e gelerek Savcı Karanfil hakkında inceleme ve soruşturma yapmaya başladı. Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği'nin 2005 Yolsuzlukla Mücadele ve Dürüstlük Ödülü'nü alan Karanfil hakkındaki soruşturmanın, Özkan kardeşlerin, bir milletvekilinin aracılığıyla Adalet Bakanlığı'na yaptığı "yargılaması devam eden olayla ilgili suçsuz yere mağdur edildikleri, telefonlarının haksız yere dinlendiği ve savcının kendileriyle uğraştığı" yönündeki başvuru üzerine başlatıldığı öne sürüldü.

Delillere rağmen serbest

Müfettişler çalışmaya başlarken, ikinci kez gözaltına alınan Osman Özkan ile kardeşlerinin de aralarında bulunduğu zanlılar ifadelerinden sonra serbest bırakıldı. Suç delilleri ve bilirkişi raporları sabit olmasına karşın, benzer ilk operasyonda tutuklanan zanlıların serbest bırakılması Adalet Bakanlığı müfettişlerinin yürüttüğü soruşturma bağlamında soru işaretlerine neden oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber