KEY'de para hazır, tek sorun alacaklı listesi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Detaylı Resim için tıklayınız 2006 sonu itibarıyla KEY'de hak sahiplerine dağıtılacak para 2.4 milyar YTL'yi buldu. Paranın yarısı Emlak GYO'nun kasasında hazır. Kalanını ise Hazine tamamlayacak. Tek sorun, 5 milyon civarında kişiyi ilgilendiren katılımcı listesinin hâlâ belirlenmemiş olması

26.02.2007

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz, KEY hesaplarının tasfiyesi için gerekli olan 2.4 milyar YTL'lik paranın 1 milyar 200 milyon YTL'lik kısmının nakit olarak hazır olduğunu söyledi.

Emlak Konut GYO'nun yüzde 61'inin KEY hesaplarına ait olduğunu hatırlatan Demiröz, 31 Aralık 2006 itibarıyla şirketin değerinin 4 milyar YTL'ye ulaştığını söyledi. Bunun yaklaşık 2.4 milyarlık kısmının KEY hesaplarına ait olduğunu belirten Demiröz, ?Tasarı TBMM'de bekliyor. Emekli Sandığı, hak sahiplerini belirledi. SSK'da sorunlar var. Ama önemli değil. Yasa çıktığı günün ertesi günü en azından Emekli Sandığı mensuplarına ödeme yapmaya hazırız? diye konuştu.

5-6 milyon hak sahibine yapılacak ödemenin 31 Aralık 2002 itibarıyla 1.8 milyar YTL tutarında belirlendiğini anlatan Demiröz, şöyle devam etti: ?Bize 1.8 milyar YTL olarak geçen parayı 4 yılda düşen faiz oranlarına rağmen yüzde 120'den fazla artırdık. Ancak portföydeki asıl artış bundan sonra kendisini gösterecek. Nakit paraya ilave olarak Hazine bonosu ve yüksek prim yapacak arsalar var. Satın aldığımız arsaların tamamı kısa sürede nakite çevrilecek nitelikte. Hesapların tasfiyesinden kimse endişelenmesin. Her geçen gün değeri artıyor. 2005 sonunda 3 milyar YTL olan piyasa değeri enflasyonun yüzde 10 olduğu 2006 yılında yüzde 33 artarak 4 milyar YTL'ye ulaştı.?

Değerli arsalar var

Tasarıda, KEY hesaplarının ödenmesi için gerekirse Hazine'nin borçlanarak nakit kaynak oluşturabileceği maddesinin yer aldığını hatırlatan Vedat Demiröz, ?Ama biz asla bu alternatifi kullanmak istemiyoruz. Tamamıyla kendi imkanlarımızla bunu karşılayacağız. Kasamızda nakite ilave olarak her an nakite çevirebileceğimiz çok değerli arsalarımız var. Ayrıca hasılat paylaşımı yöntemiyle satılan konutlardan elde ettiğimiz gelirin yüzde 61'i de bu hesaplara geçiyor. Yani her geçen gün bu rakam daha da fazla artıyor. Hakları enflasyon karşılığında değer kaybetmiyor? dedi.

Mortgage sisteminin gelmesinin de KEY hesapları sahiplerine yarayacağını ifade eden Demiröz, Emlak Konut GYO arsalarında yapılan projelerdeki konut fiyatlarının yükseleceğini ve satışların artacağını belirtti.

1 milyon 494 bin kişinin adı listede

* Özal Hükümeti'nin 1987 başından itibaren çalışanların maaşlarından kesintiye gidilerek oluşturulan KEY hesapları, 1 Ocak 1996'da sonlandırıldı. O tarihten bu yana ödenmesi yılan hikayesine dönen KEY hesapları için ödeme yapılamazken gerekçe olarak ?Listeler bulunamıyor? denildi.

* Nema ödemelerini tamamlayan AKP Hükümeti, yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren KEY hesaplarını seçimlerden önce ödemek istiyor. Şimdiye kadar sadece 1 milyon 494 bin hak sahibi belirlendi. Kalan 3.5 milyon kişinin belirlenmesi için harakete geçildi. TOKİ yetkilileri, yasanın çıkmasının ardından hak sahiplerine paralarını almak için 5 yıllık süre tanınacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber